
Frissítő uborkás víz: miért jobb, mint a sima?
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós csicseriborsós laposkenyér: alig valamiből készül

Retró, sós, édes és töltött kiflik egy helyen: mindenki megtalálja a kedvére valót

Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

Fokhagymás-sajtos gombafejek: sütőben pirulnak ropogósra

Magyaros krumplileves húsgombóccal: ebből biztos a repeta
Talán sokan még mindig furcsállják, pedig már jó ideje elképesztően menő dolog az uborkás víz. Sokan gondolnak róla olyanokat, hogy szebb lesz tőle a bőrünk, méregtelenít meg úgy általában lefogyunk és megfiatalodunk tőle.
Az uborkás víz egészségre gyakorolt pozitív hatásai teljes mértékben megegyeznek a víz egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Ettől még ezek az előnyök persze elvitathatatlanok, de az a pár szelet uborka nagy valószínűséggel nem sokat változtat a pohár tartalmának tápértékén.
Segít inni
Szerintem egyszerűen csak finom lesz tőle a víz. És ez már önmagában is elég indok rá, hogy igyuk, mert a legtöbben nem iszunk elég vizet, az előírt két-két és fél literből a másfél is nyögvenyelősen csúszik csak le, cukros üdítőkkel pedig nem jó helyettesíteni. Éppen ezért ragadunk meg minden olyan lehetőséget, ami valamelyest izgalmasabbá teheti a vízivás olykor unalmas kötelességét.

Nem bizarr
Az uborka éppen ilyen lehetőség, bár sokakat a hideg ráz még annak gondolatától is, hogy egy zöldség figyel a poharukban, de jobb, ha elvetik az előítéleteiket, mert az uborkás víz finom. Az uborka nagyon enyhe és nagyon-nagyon friss ízt ad a víznek, különösen, ha a lenti módszerrel készül, amire megint kedvenc íróm egyik posztja hívta fel a figyelmemet. Én ugyan kevesebb uborkával készítem, mert a posztban a képen látható mennyiség már valóban salátakategóriába hajlítja az üdítőt.
Kiegészíthető gyömbérrel, citrommal, zöld citrommal, sőt, akár fröccsöt is lehet vele készíteni vagy tovább megyek: gin-tonicot.
A technológia a következő
Kell egy zöldséghámozó, lehetőleg nagyon éles. Ezzel elkezdjük hámozni az uborkát úgy, mintha a héjától szeretnénk megszabadítani, de ahelyett, hogy körbemennénk a felszínén, egyetlen vonalban haladunk befelé, így egészen vékony uborkaszeleteket kapunk. Ezekből hármat-négyet egy pohárba teszünk, felöntjük hideg szódával, esetleg dobunk hozzá még citromkarikákat, és megisszuk.
Fotó: Ács Bori/Sóbors