Ha nincs légy: nincs csoki - újabb furcsaságok az élelmiszerek világából
Tudtad, hogy mogyoróvajból lehet gyémántot előállítani?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Enni nagyon jó, de a statisztikáink szerint legalább ennyire szeretitek az étkezéssel kapcsolatos érdekes tényeket olvasgatni. Hát akkor jöjjön egy újabb csokor furcsaság a konyha világából: azt például tudtad, hogy a világ mogyorótermésének a negyede a nutellás üvegekben landol?

1. A feketebors a középkorban luxuscikknek számított

Ennek megfelelően meglehetősen… izé, borsos volt az ára, sőt, elfogadták az adók, és a bérleti díjak fejében is. Ma már persze mindenki használ feketeborsot, de nem volt ez mindig így. A középkorban például kifejezetten ritkaságnak számított, habár, a középkorban az is ritkaság volt, ha valaki harminc évnél tovább élt, szóval. További érdekesség, hogy a portugál Vasco de Gama volt az első ember, aki Afrikát megkerülve elhajózott Indiába, méghozzá fűszerekért, ami akkoriban igen kifizetődő biznisznek számított.

2. A 16. századi Angliában a felsőbb osztályoknak gyakran szolgáltak fel meglepetés pitét

Az étel, és a meglepetés együtt szuper párosítás, imádjuk, ha meglepnek valami finom étellel, vagy egy tortával a szülinapunkon. Mindazonáltal a meglepetés pitét a 16. századi Angliában úgy készítették el, hogy felvágáskor élő állat ugrott elő belőle. Ami egyrészt remek hír, hogy életben maradt, másrészt viszont, lássuk be, nem túl jó ötlet élő állatot betenni a sütőbe, még ha pitébe is csomagolják előbb. Egyébként emlékeztek a Trónok harcának arra a jelenetére, amikor Joffrey felvágta a kardjával a gigantikus esküvői pitéjét? Abból is szálltak elő szerencsés galambok, kivéve azt a párat, amit kettéhasított a nyomorult.

pig donut

Fotó: Shutterstock

3. A McDonald1s burgerek tényleg nem romlanak meg

Alighanem városi legendaként már hozzád is eljutott az az információ, hogy a McDonald’s burgerek soha nem penészednek meg. Ez így is van, de nem azért, amiért gondolod. A valóság az, hogy rendkívül alacsony a nedvességtartalmuk, és a penészedéshez nedvességre van szükség. Nagyjából hasonló módszerrel készül a szárított hús is, habár nem biztos, hogy ezzel bárkit is megnyugtattunk. Gondolj inkább a ballagó tarisznyádból előkerült 30 éves pogácsára, ami még most is kiváló egészségnek örvend, és örülj te is.

4. A mogyoróvajból gyémántot lehet előállítani

Hát, ez egy jó kis DIY projekt, csupán 2200 celsius fokra van szükség, egy 2/3 milliméter nagyságú gyémánt manifesztálásához. Végül is egy komolyabb kemence tudja ezt…

5. Az USA nemzeti ünnepén, július 4-én elfogyasztott hot-dogok ötször elérnének Washingtontól Los Angelesig

Hogy megvilágítsuk az út hosszát: ha valaki gyalog szeretné megtenni, nagyjából 36 napig lehetne úton, ha pedig ötször is nekivág, akkor úgy fél év alatt már végezhet is,  persze csak akkor, ha nem csal, és nem pattan járműre. Szóval ennyi hot-dogot esznek az amerikaiak július 4-én, egészségükre!

6. A világ mogyorótermésének a negyedét a Nutella gyártáshoz használják fel

Ráadásul ott vannak a nutella klónok, még belegondolni is rossz, hogy ezek együtt a világ szinte összes mogyoróját viszik. Mi marad akkor nekünk a mogyorós csokiba, és ropogtatni?  Oké, belátjuk, a nutellás üveg elég jó hely a mogyorónak. A világ mogyoró éhsége azonban egyre csak nő és növekszik, úgyhogy kutatók elkezdték kifejleszteni a mogyoró laboratóriumi termesztésének körülményeit. Ne csodálkozzunk, ha pár év múlva megkülönböztethetünk organikus, és laborikus mogyorót.

nutella 1

Fotó: Shutterstock

7. Egy marhahúsos szendvics megjárta az űrt

1965-ben John Young asztronauta az első űrmissziójára indult, mármint konkrétan éppen beszállt az űrhajóba, amikor egy tréfacsináló kollégája a kezébe nyomott egy marhahúsos szendvicset. Young becipzárazta azt az űrruhájába, majd az expedíció során elővette, és beleharapott. A földi szendvicsek azonban nem viselkednek túl jól a súlytalanságban, a morzsák elkezdtek szanaszét szállni, amit belélegezhettek volna az űrhajósok, sőt, akár nagyobb bajt is okozhattak volna a kényes szerkezetekben. Ez a kaland majdnem kettétörte Young karrierjét, de nem azért, mert becsempészett egy szendvicset az űrhajóba, hanem azért, mert az egyik feladata pont az lett volna, hogy a nem kevés pénzért és munkával kifejlesztett űrétkeket tesztelje.

8. A hangos zenétől többet, és gyorsabban iszunk

Legalábbis egy francia kísérlet erre az eredményre jutott. Azért kezdtek egyáltalán ebbe az érdekes megfigyelésbe, mert a bártulajdonosok tudni akarták, hogy mik azok a körülmények, amelyek úgy hatnak az emberekre, hogy túlzásba viszik tőlük az ivást. Nos, a hangos zene például pontosan ilyen körülmény.

9. Legyek nélkül nem lenne csokoládé

Gondolj erre mindig, amikor legközelebb egy szemtelen légy bosszantani kezd. Szóval, létezik egy bizonyos muslica faj, ami nélkül a kakaócserje beporzása nem történhet meg, márpedig beporzás nélkül nincs termés, következésképpen nincs csoki. A muslicák pedig miniatűr legyek, tehát ha nincs légy, nincs csoki. Hozzátennénk még, hogy a többi rovarnak ugyanilyen fontos szerepe van a beporzásban, szóval ha nincs méh, nincs málna, és a többi.

Ezt is szeretjük