Ilyen egy hiteles és átlátható étteremkalauz – Vajda Pierre kóstolgat

pierre
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vajda Pierre gasztroesztéta és ételkritikus neve sokaknak ismerős lehet. Az általa megálmodott étteremkalauzban szereplő vendéglőkhöz nem fűzik üzleti érdekek, kizárólag a konyha teljesítménye alapján értékeli őket.

Vajda Pierre közel 20 éve foglalkozik étterem-értékeléssel, számtalan éttermi ranglistát állított már össze, figyelte és követte a magyarországi kulináris kultúra fejlődését, új tehetségek felbukkanását. Ahogy ő fogalmaz a hivatásáról: „a szakmai kritika feladata az, hogy felvilágosítson, kedvet csináljon és felhívja a figyelmet a minőségi eltérésekre.”

A konyha teljesítménye a fő

Az Index Könyvek gondozásában megjelent étteremkalauz, a Pierre kóstolgat egy országos körképnek tekinthető, nem csak budapesti, vidéki vendéglátóhelyeket is sorra vesz. A Michelin-csillagos éttermek azonban nem szerepelnek a válogatásban, hiszen, ahogy Pierre fogalmaz, azokat eleve minősíti a nemzetközi elismertség. 

A kalauz csupa olyan vendéglőt és éttermet mutat be, amelyeket a közkedvelt gasztroesztéta jól ismer, közel állnak a szívéhez, és ezek mellett a nemzetközi szakmai kritériumoknak is megfelelnek, illetve kiállták a szakmai tapasztalat próbáját is. Ez a könyv nem a pontozásról és az eltérő kategóriák szerinti csoportosításról szól. Ellentétben a szokásos értékelésekkel, ebben a gyűjteményben sem a lokáció, sem a belső-külső építészeti kialakítás nem befolyásolhatja a legfontosabbat: a konyha teljesítményét.

pierre3

Mindegy, hogy büféről vagy elegáns étteremről van szó, ha az ételek szakmailag kifogástalanok, a célközönségnek megfelelő stílusú és minőségű fogások kerülnek ki a szakács kezei közül. Pierre azt vallja, hogy egy szép helyszín nem kárpótolhatja a kulináris igénytelenséget: az a legideálisabb, amikor a konyha teljesítménye nem marad el az atmoszférateremtő belsőépítészeti megoldásoktól.

Pierre így fogalmazza meg, számára, milyen a tökéletes étel: „Vannak dallamok, amelyek kivétel nélkül mindenkiben azonos érzelmeket keltenek, mert az emberi nem valami ősi, közös emlékét kaparják fel. Ételek is tudják ezt, de csak akkor, ha tökéletesek.”

pierre4

A könyv felépítése

A könyv elején picit megismerkedhetünk Vajda Pierre-rel, az ő munkásságával, és megtudhatjuk, hogyan vált a szenvedélye a hivatásává, mit tart fontosnak, ha vendéglátásról és gasztronómiáról van szó. Utána pedig belevethetjük magunkat az országos körképbe: minden étteremről 1-2 oldalnyi véleményt, kritikát és pár hangulatos, kedvcsináló képet kapunk. A vendéglátóhelyek ábécérendben szerepelnek a könyvben. 

Akár vidéken, akár Budapesten élsz, szívből ajánljuk ezt az étteremkalauzt, ha megismerkednél a magyar gasztronómia színe-javával. Tényleg hiteles, őszinte és hasznos véleményeket olvashatsz, amit ki másnak is hinnénk el, ha nem Vajda Pierre-nek? 

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon