Nagyon mákos kevert süti pillanatok alatt: citrommáz borítja a tetejét
Pihe-puha az egyszerű kevert süti tésztája, de akkor lesz igazán finom, ha a roppanós citrommázat se hagyod le a tetejéről!
A kevert sütik nagy előnye, hogy gyorsan és egyszerűen készülnek, ráadásul sokféleképpen ízesíthetők. Az alábbi változatban a mák a főszereplő, és az olajtól puha a tészta, amely akár napokig hidratált marad.
Mivel a máknak elég karakteres az íze, érdemes egy kevés friss gyümölccsel feldobni: általában meggyel keverik, azonban ebben a receptben citromlevet használunk, ebből készül az édes, roppanós máz a tetejére.
Nagyon egyszerű a hozzávalók listája, a nagy részét egészen biztosan megleled a kamrádban is.
Mákos-citromos kevert süti
Hozzávalók 25 szelethez
Kevert süti:
- 140 g darált mák
- 230 g liszt
- 1 ek sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 200 g cukor
- 1 db tojás
- 80 ml napraforgóolaj
- 330 ml tej
Citrommáz:
- 150 g porcukor
- 40 ml citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy 23x33 centis tepsit sütőpapírral.
A mákot, a lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban. Egy másikban a tojást, a cukrot és az olajat keverjük habosra.
Forgassuk egybe a száraz és a nedves hozzávalókat, közben adagoljuk hozzá a tejet is. Keverjük addig, míg csomómentes masszát kapunk. (Nem lesz annyira sűrű.)
Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e. Tegyük félre picit hűlni.
Közben az átszitált porcukrot keverjük össze a citromlével. Kenjük szét a mázat a langyos sütin, majd tegyük félre, míg teljesen kihűl.
-
2023-12-30 10:16:01
-
2023-09-21 09:36:02
-
2023-07-26 08:32:01
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!