Klasszikus túrós pite: pihe-puha tészta, lágy töltelék
A túrós pite örök kedvenc, amelynek az összeállítása nem nagy ördöngösség, az íze viszont mindenkit elvarázsol.
A túró fantasztikus alapanyag, amelyből kiváló sütik készülhetnek. Az egyszerű kevertektől a tortákig széles a választék. Az egyik legnagyobb kedvenc a klasszikus túrós pite, amelynek az íze és az illata az otthon melegére emlékeztet.
Bár önmagában is finom, a mazsola remekül illik hozzá, sőt, szezonban különböző gyümölcsökkel, málnával, meggyel, barackkal, szilvával is érdemes feldobni.
A pitetésztához néhány hozzávalóra van csak szükség, és kézzel is 10 perc alatt összeállíthatod. Akkor lesz omlós, ha gyorsan dolgozod össze, és a vaj nem olvad meg a kezed melegétől.
Túrós pite
Hozzávalók 16 szelethez
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 2 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 70 dkg tehéntúró
- 2 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál búzadara
- 1 db citrom
- 5 dkg mazsola
Elkészítés:
A tésztához a lisztet szórjuk egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a sütőport, a sót, a hideg, kis darabokra vágott vajat, majd morzsoljuk össze. Amikor elég morzsalékos, tegyük hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyorsan dolgozzuk össze.
Ha a tészta jól formázható és rugalmas, készítsünk belőle egy gombócot, majd letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Közben készítsük el a tölteléket. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukorral és a vaníliás cukorral, majd forgassuk a túróhoz. Adjuk hozzá a búzadarát, a citrom reszelt héját és a mazsolát.
Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Pihentetés után a tésztát felezzük el, majd az egyiket nyújtsuk akkorára, mint a tepsi, és igazgassuk a tepsibe. Terítsük rá a tölteléket, majd fedjük be a másik kinyújtott tésztalappal.
Szurkáljuk meg villával több helyen, majd toljuk forró sütőbe. Süssük 170 fokon 35 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszóva kínáljuk.
-
2024-05-14 09:32:00
-
2024-02-10 08:36:02
-
2023-10-22 10:16:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!