Ecet és só is segíthet a foltos konyharuhán: 6 bevált praktika a nagyitól

Konyharuha tisztítás cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ecet, só, szódabikarbóna és mosogatószer is újjávarázsolhatja a besárgult, makacs foltokat viselő konyharuhát.

Kellemetlen konyhai balesetek sajnos mindig történnek: főzés közben kicsapódik a zsír, vagy kiömlik az üdítő, kávé. Ilyenkor a konyhai papírtörlő a jó választás a foltok eltakarítására, de konyharuhával is orvosolni lehet a problémát.

Igen ám, csak ha konyharuhával itatod fel a foltokat, akkor sajnos a textil szépségének búcsút is inthetsz. A zsírfolt vagy gyümölcslé örök nyomot hagyhat. Hogy elkerüld a kellemetlenséget, ne várd meg, hogy beleszáradjon a folt a ruhába, azonnal cselekedj!

A makacs foltok eltávolítása nem egyszerű, de nem lehetetlen feladat. Minden foltra létezik ellenszer: cikkünkben a nagyi bevált praktikáit vesszük sorra, melyek megoldást nyújthatnak pörkölt, mustár és egyéb szennyeződések ellen, amivel a konyharuha találkozhat.

Konyharuha tisztítás ct1

Ecet

A konyharuha E. coli és más baktériumok melegágya, akár penészes baktériumok is tanyát verhetnek rajta. Fontos, hogy a mosása mindig magas hőfokon történjen. A mosópor mellé ajánlott ecetet is adni, mert remek fertőtlenítőszer és elveszi a rossz szagokat. Hogy az ecet erős aromája ne érződjön mosás után, öblítőt vagy esszenciális olajat is érdemes használni. Az ecet egyébként gyümölcsfoltok ellen is hatásos.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna univerzális csodaszer, mely rengeteg mindenre jó. Főzésnél, sütésnél, takarításnál és mosásnál is érdemes az erejére hagyatkozni. A zsíros konyharuhát meleg, szódabikarbónás vízbe kell áztatni 30-60 percre, majd utána jöhet a mosás a szokásos módon.

szódabikarbóna

Trisó

A trisó régi bevált fegyver, ha zsíros foltok eltávolításáról van szó. A filléres csodaszer egyszerűen alkalmazható: mosáskor is hozzáadhatod, vagy keverd meleg vízbe, majd ebbe áztasd bele a konyharuhákat 30-60 percre mosás előtt. A trisó ereje lenyűgöző, még a legmakacsabb foltokkal is megbirkózik, a fehér textil újra a régi fényében fog ragyogni.

Só és citrom

A házi szereket érdemes keverni, így a szódabikarbónát az ecettel vagy a konyhasót a citrommal párosítsd. Friss zsírfolt esetében mehet az anyagra a só, amit 15-20 percig hagyj a folton. A só magába szívja a zsír egy részét, de nem tünteti el teljesen. Ezután áztasd citromos meleg vízbe, vagy citromot is dörzsölhetsz a foltra, utána bízd a mosógépre a többit.

Konyharuha tisztítás ct2

Mosogatószer

A mosogatószer könnyedén megbirkózik a zsíros edényekkel, épp ezért a ruhákon is érdemes kipróbálni. Legyen szó pörköltfoltról vagy gyümölcsléről, érdemes mosogatószert tenni a koszos anyagra, majd így mosógépbe tenni és mosóporral együtt kimosni.

Napfény

A mamák egyik régi praktikája, hogy a ruhákat napon szárították, főleg azokat, melyek csúnya foltot kaptak. A nap ereje ugyanis kiszívja a beszáradt foltokat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon