Tényleg nincs még egy ilyen? A Rögös túró páratlanságának titkai
A Rögös túró a magyar konyha egyik legegyedibb alapanyaga, ezt bátran állítjuk. De vajon igazunk is van? Járjunk utána!
Világszerte számos különféle túróféleséget kóstolhatunk, de a Rögös túró mindegyiktől eltér. Egyetlen nemzet friss sajtja sem keverhető össze vele: nem hasonlít a sokak által ismert cottage cheese-re, sem a ricottára. A Rögös túró kelvirágra emlékeztető, laza rögös állaga, a friss és zamatos íze olyan egyedi tulajdonságok, amit a hagyományos elkészítési módjának köszönhet. Ezt a gyártási módot csak a Kárpát-medencén belül alkalmazzák.
Már ebből is látszik, hogy Rögös túró „nem terem minden bokorban”, és nemcsak egy túró a sok közül, hanem valódi gasztronómiai értékkel rendelkezik. Egyedülállóságát 2019-ben az Európai Unió is elismerte, amikor felvette nyilvántartásába hagyományos különleges élelmiszerként.
Ezt a védettséget csak azok a minőségi termékek kaphatják meg, amik összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak. Az ilyen termékek csomagolásán megtalálható a HKT, azaz a Hagyományos Különleges Termék sárga és kék színű logója is.
A Rögös túrót nem csupán az európai uniós elismerése teszi egyedivé, hanem az is, hogy milyen sokféle formában van jelen a magyar gasztronómiában. Olyan univerzális alapanyag, amit fogyaszthatunk önmagában, krémként, főételként és desszertként is. Finom édesen, sósan. Számos kedvenc ételünk elképzelhetetlen lenne nélküle. Páratlan tejtermékünk egyetlen hűtőből sem hiányozhat.
Most be is mutatunk vele egy kihagyhatatlan receptet!
Túrógombóc eperöntettel
Hozzávalók a gombócokhoz:
500 g Rögös túró, 100 g vaj, 4 db tojás, 1 csipet só, 1 db citrom, 1 ek. porcukor, 1 ek. búzadara, 1 ek. zsemlemorzsa a gombócba, 100 g zsemlemorzsa pirítva a tálaláshoz
Az eperöntethez:
400 g eper, 2 ek. cukor, ½ db citrom leve
A Rögös túrót egy villával összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a búzadarát, a morzsát. A tojásfehérjéből a porcukorral és sóval kemény habot verünk, és óvatosan hozzáadagoljuk a tésztához, amit 1 órára hűtőbe teszünk.
A hideg masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket sós, forró vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük. A kész gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Az epret melegíteni kezdjük. Mikor szétfőnének, hozzáadjuk a cukrot a citromlével, majd néhány perc főzés után egy botmixerrel pürésítjük.
További receptekért és érdekességekért látogass el a Rögös túró hivatalos oldalára!