Fenséges gesztenyés pulyka karácsonyra - Nem szárad ki, ha így készíted
Ha szeretnéd lenyűgözni a családot valami igazán izgalmas fogással, az egészben sült, gesztenyével töltött pulykával megteheted.
Ez a recept most se nem gyors, se nem egyszerű, de ha valami igazán különleges és isteni fogással lepnéd meg a családot karácsonykor, tökéletes választás. Ilyenkor érdemes egy kicsit több időt szánni a főzésre, extrább recepteket kipróbálni, és hidd el, ennél jobbat keresve sem találsz.
Az alap sertéskaraj, ebbe kerül fenséges, fűszeres almás töltelék. A gyümölcs mellé vörös áfonya és méz is kerül, a sós ellensúlyt pedig a bacon és a mustár képezi. Bár a töltelék is szaftosan tartja a húst, hogy biztos ne száradjon ki a sütőben, alaplevet öntöttünk alá, annak a gőzében puhul, de érdemes vele locsolgatni is.
Mielőtt a sütőbe tolod a töltött húst, érdemes körbepirítani egy serpenyőben, így lesz kívül ropogós és piros, belül pedig szaftos és vajpuha.
A bacont kockázzuk össze. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. Az almát pucoljuk meg – nem muszáj –, majd vágjuk kis kockákra. A vörös áfonyát aprítsuk össze.
Melegítsünk fel egy serpenyőt. Dobjuk bele a bacont, süssük 1-2 percig, majd adjuk hozzá a hagymát. Addig dinszteljük, míg a bacon ropogós, a hagyma pedig puha nem lesz. Adjuk hozzá a spenótot, majd ha összeesett, a fokhagymát is. 1 perc után szedjük a keveréket egy tálba. Adjuk hozzá az almát, vörös áfonyát, sót, borsot, paprikát, mustárt, mézet, kakukkfüvet, rozmaringot. Keverjünk mindent egybe.
A sertéskarajt fektessük a zsíros felére, majd pillangóvágással nyissuk szét, lapítsuk ki, ennek itt nézhetjük meg a technikáját. Sózzuk meg mindkét oldalát.
A sertéskarajon oszlassuk el a tölteléket, de az egyik rövidebb oldalán hagyjunk szabadon 4-5 centi helyet. A töltelékkel lekent rövidebb oldalánál kezdve tekerjük fel úgy, hogy a végén a hús zsíros fele nézzen felfelé. Egy konyhai kötözőzsineggel tekerjük körbe a húst, ne túl szorosan, de tartsa egyben a tölteléket. Ennek a módját is a fentebb linkelt videóban nézhetjük meg.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Forrósítsunk vajat egy akkora sütőbe is betehető serpenyőben, amekkorában elfér a betöltött karaj. Tegyük a töltött karajt a serpenyőbe, majd süssük körbe minden oldalán, míg szép pirult nem lesz. Adjuk hozzá az egész, pucolt fokhagymagerezdeket, a rozmaringot és kakukkfüvet, majd öntsük fel az alaplével. Fedjük le a serpenyőt fóliával.
Tegyük a sütőbe a húst kb. 60-75 percre, a sütési idő a hús vastagságától is függ. Félidőnél szedjük le róla a fóliát. Akkor jó, mikor a hús belső hőmérséklete 70 fok.
Ha elkészült a hús, locsoljuk meg az alaplével, majd hagyjuk állni 15-20 percig, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu