Lágy, citromos szuflé porcukorral meghintve – Néhány szabályt betartva nem esik össze
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Légies és elegáns desszert, a francia konyha remekműve a szuflé, amit sokan félnek otthon elkészíteni, attól tartanak, hogy a formában nem fog szép csúcsosra emelkedni a tészta.
A szuflé, más néven felfújt, magában hordozza a francia konyha eleganciáját, trükkös desszert, hiszen gyorsan az asztalra varázsolhatjuk, mégis megvan a maga nehézsége. Mesterséfek szájából gyakran hangzik el, hogy a szuflékészítésnek megvan a maga technikája, amelyre, ha ráérzünk, nem lehet vele elrontani. A lényeg az arányok betartása, illetve az olyan apróságok is fontosak, mint a forma kétszeri kivajazása és hűtése.
Így biztos, hogy nem fog összeesni a tészta!
Az arányok betartása mellett fontos, hogy szobahőmérsékletű tojással dolgozzunk. Amikor a tojásfehérjéből habot verünk, ne felejtsünk el egy 1 csipet sót tenni bele, ettől szép, fényes lesz. Ha ezzel elkészültünk, rögtön keverjük el a szuflé alapjával, nem szabad a habot állni hagyni. Keverésnél azonban vigyázzunk, hogy óvatos mozdulatokkal vegyítsük össze a habot és az alapot, nehogy összetörjön. A legfontosabb pedig az, sose nyitogassuk a sütő ajtaját, különben biztos, hogy össze fog esni a szuflé.
Citromos szuflé
Hozzávalók 4 személyre
- 40 gramm vaj (sótlan)
- 100 gramm cukor
- 150 milliliter tej
- 100 milliliter habtejszín
- 3 darab tojássárgája
- 150 gramm liszt
- 10 gramm kukoricaliszt
- 4 darab tojásfehérje
- 2 darab citrom
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
A szufléformákat kenjük ki vajjal, ügyeljünk, hogy a peremükre is kerüljön zsiradék. Ezután a formákat 10 percre hűtőszekrénybe tesszük, majd, amikor kivesszük, ismét kikenjük vajjal. Mindegyik formába 1 evőkanálnyi cukrot szórunk, megrázogatjuk, ügyeljünk, hogy a cukorszemekből a forma minden részére jusson. A felesleges cukrot egyszerűen öntsük ki a formából. Felhasználásig tegyük hűtőbe a formákat.
Magasfalú edénybe öntsük bele a tejet és a tejszínt, közepes lángon, óvatosan forrásig hevítjük, majd levesszük a tűzről.
A tojássárgáját 50 gramm cukorral fehéredésig keverjük.
A lisztet és a kukoricalisztet a tojássárgás keverékhez szitáljuk, sima állagúra keverjük.
Most jön a neheze, fogjunk egy habverőt, és a tejszínes keveréket szép fokozatosan adagoljuk a lisztes masszához. Fontos, hogy a kevergetés folyamatos legyen. Ha végeztünk, a keverékünket tegyük vissza a lábasba, kis lángon melegítsük, kb. öt percig folyamatosan keverjük, amíg sűrű, sima állagú lesz. Ezzel meg is van a szufléalapunk.
A tojásfehérjét az 1 csipet sóval és a maradék 50 gramm cukorral kemény habbá verjük. A cukrot ne egyszerre, kisebb adagokban mérjük a készülő habba, így szép fényes tojáshab lesz a végeredmény.
A szufléalapba belekeverjük a citrom levét és héját, majd a tojáshabot óvatosan, kisebb adagokban adjuk az alaphoz. Keverésnél vigyázzunk, ne törjön a hab.
Jöhetnek a formák! A keveréket a formákba adagoljuk egészen a pereméig. Amikor ezzel megvagyunk, a megtöltött formáinkat ütögessük a konyhapulthoz, így nem marad a szufléban levegőbuborék. A szuflék tetejét spatula segítségével elsimítjuk. A formákat tepsibe helyezzük, előmelegített, 180 fokos sütőben 15-18 percig sütjük, amíg a szuflé megemelkedik. Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images