Egyszerű körtés-mandulás pite, ami szétomlik a szádban - Fél óra alatt megsül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz egyik legízletesebb gyümölcse a körte

Önmagában is imádom, sütemények készítésekor pedig sokkal izgalmasabb összetevőnek találom, mint az almát. Jól illik hozzá a csokoládé, a kakaó és az őszi csonthéjas termények, mint a dió, a mogyoró vagy a mandula.

A könnyű, francia pitéket azért szeretem, mert nagyon egyszerű a tésztájukat összegyúrni, a recés szélű formába pedig akkor is szépen bele lehet nyomkodni, ha nem sikerült tökéletesen kör alakúra nyújtanom. Ezt a verziót azért szeretem, mert nagyon kevés hozzáadott cukrot tartalmaz, csak az érett körték természetes édességét érezni.

Mandulás-körtés pite

mandulas-kortes-pite-receptkartya

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 100 gramm liszt
  • 125 gramm darált mandula
  • 125 gramm vaj
  • 3 evőkanál víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 ízlés szerint mandula aroma
  • 3 darab körte
  • 2 evőkanál mandulaforgács
Recept idők

Elkészítés:

Vajazz ki egy 20 centiméter átmérőjű piteformát. Keverd össze egy tálban a lisztet és 25 gramm darált mandulát, majd adj hozzá 70 gramm vajat, és gyúrd össze. Végül öntsd hozzá a vizet, azzal is gyúrd át, hogy egységes tésztamasszát kapj. Tedd be 10 percre a fagyasztóba.

A lehűlt tésztát nyújtsd ki, egyengesd el a piteformában, majd az alját szurkáld meg villával. Amíg elkészíted a tölteléket, tedd be a fagyasztóba.

A töltelékhez addig keverd a maradék - 55 gramm - vajat és a cukrot, amíg lágy masszát nem kapsz. Keverd hozzá a felvert tojásokat, majd a megmaradt - 100 gramm - darált mandulát, a kakaóport és pár csepp mandula aromát. A masszát oszlasd el egyenletesen a fagyasztóból kivett piteformán.

Hámozd meg a körtéket, a félbevágott darabokat pedig nyomd bele kissé a töltelékbe. Még különlegesebben néz ki, ha a félbevágott körtéket hosszában bevagdalod – ügyelve arra, hogy ne vágd át őket teljesen, így egyben maradnak.

Süsd a pitét 30 percig a 200 fokra előmelegített sütőben. Akkor jó, amikor a töltelék szinte a piteforma tetejéig emelkedik. Miután megsült, hagyd kihűlni, csak utána szeleteld fel. A tálaláshoz szórd meg mandulaforgáccsal.

Foto: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük