
Könnyű, házi áfonyamártás – Húsok mellé, de pufi palacsintához is isteni

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Kiadós és ízletes darált húsos egytálétel: sült krumpli gazdagítja

Medvehagymás gombafejek a sütőből: tavaszi fogás kevés munkával

Gusztusos, baconnel körbetekert csirkemáj: egyszerű, de isteni

Puha, kevert tésztás mandulatorta: tejföltől omlós a sütemény

Sűrű tárkonyos csirkeraguleves: ezután nincs szükség második fogásra
A családomban annyira szeretjük az áfonyát, hogy még a macskánk is követel egy kis kóstolót a gyümölcsből készült finomságokból: neki nem számít, hogy joghurt vagy szósz, kínkeservesen sír addig, amíg meg nem kapja a neki kijáró falatot.
Az áfonyamártásnak nagy hagyománya van, Amerikában minden család ünnepi asztalán helye van. Számomra érdekes, hogy húsok mellé is előszeretettel fogyasztják. A testvérem rántott camembert mellé szereti a legjobban, de én maradok az édes vonalnál, pufi palacsintával a legfinomabb.
A házi készítésű áfonyaszószba kerülő cukormennyiséget nem muszáj betartani, vehetjük kevesebbre, vagy még egy kanállal adhatunk hozzá. Az elkészítése nagyon egyszerű, gránátalma- és narancslé teszi különlegessé az ízeket. Ha nem sikerül gránátalmalevet találnunk, vízzel vagy sima almalével helyettesíthetjük. Hidegen tálalva a legfinomabb, palacsinta vagy fagylalt mellé, de akár a következő jeles nap ünnepi asztalán is helyet kaphat a különlegesség.
Házi áfonyamártás

Hozzávalók -+ személyre
- 25 dkg friss vörösáfonya
- 4 ek. cukor
- 1 bögre narancslé
- 1 bögre gránátalmalé
Elkészítés:
Tegyük egy lábasba az áfonyát, a cukrot és a gyümölcsleveket, majd közepes láng felett addig főzzük, míg a szósz teljesen besűrűsödik. A kész szószt öntsük egy kis edénybe, fedjük le, tálalás előtt legalább 1 órára tegyük a hűtőbe.
Fotó: Getty Images