Könnyű, házi áfonyamártás – Húsok mellé, de pufi palacsintához is isteni
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A családomban annyira szeretjük az áfonyát, hogy még a macskánk is követel egy kis kóstolót a gyümölcsből készült finomságokból: neki nem számít, hogy joghurt vagy szósz, kínkeservesen sír addig, amíg meg nem kapja a neki kijáró falatot.
Az áfonyamártásnak nagy hagyománya van, Amerikában minden család ünnepi asztalán helye van. Számomra érdekes, hogy húsok mellé is előszeretettel fogyasztják. A testvérem rántott camembert mellé szereti a legjobban, de én maradok az édes vonalnál, pufi palacsintával a legfinomabb.
A házi készítésű áfonyaszószba kerülő cukormennyiséget nem muszáj betartani, vehetjük kevesebbre, vagy még egy kanállal adhatunk hozzá. Az elkészítése nagyon egyszerű, gránátalma- és narancslé teszi különlegessé az ízeket. Ha nem sikerül gránátalmalevet találnunk, vízzel vagy sima almalével helyettesíthetjük. Hidegen tálalva a legfinomabb, palacsinta vagy fagylalt mellé, de akár a következő jeles nap ünnepi asztalán is helyet kaphat a különlegesség.
Házi áfonyamártás
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dekagramm friss vörösáfonya
- 4 evőkanál cukor
- 1 bögre narancslé
- 1 bögre gránátalmalé
Elkészítés:
Tegyük egy lábasba az áfonyát, a cukrot és a gyümölcsleveket, majd közepes láng felett addig főzzük, míg a szósz teljesen besűrűsödik. A kész szószt öntsük egy kis edénybe, fedjük le, tálalás előtt legalább 1 órára tegyük a hűtőbe.
Fotó: Getty Images