Szaftos húsgolyók krémes, tejszínes gombaszószban: laktató, mennyei ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amennyire tartalmas és isteni, annyira egyszerű elkészíteni, tökéletes ebéd vagy vacsora lehet egy hétköznapon is.
Hogy lehet a szaftos, fűszeres húsgolyó még finomabb? Ha krémes gombaszósszal tálalod! Tejszínes mártással minden sokkal jobb lesz, tésztával és rizzsel is kínálhatod az így készült húsgolyót, egyáltalán nem lesz száraz vagy unalmas.
Magát a húsgolyót is fűszerezd bátran, bánj bőkezűen a fokhagymával, de a zöldfűszereket és a pirospaprikát se sajnáld belőle, sőt, érdemes sajtot is keverni bele. A szószból se spórold ki a fűszereket, a gomba örökérvényű párja a kakukkfű, nagyon finom lesz a mártás, ha megfelelően ízesíted. Ha maradnál a fűszerpaprikás vonalon, a szószba is keverhetsz egy keveset, ha pedig frissebb irányba vinnéd, friss petrezselyemmel keverd össze.
Húsgolyók gombaszósszal
Hozzávalók 16 darabhoz
Húsgolyó:
- 500 gramm darált hús (csirke)
- 80 gramm zsemlemorzsa
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Szósz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 250 gramm gomba
- 1.5 evőkanál liszt
- 375 milliliter alaplé
- 125 milliliter tejszín
- 0.5 teáskanál rozmaring
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A húsgolyóhoz keverjünk össze mindent egy tálban, kivéve az olajat. Gyúrjuk jól össze a masszát. Készítsünk belőle kb. 16-18 húsgolyót.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat, majd tegyük bele a húsgolyókat - ne túl szorosan, több adagban kell majd sütni. Nagy lángon pirítsuk le őket minden oldalukon, majd tegyük félre őket.
Ugyanebben a serpenyőben forrósítsunk fel a szószhoz 2 evőkanál vajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, dinszteljük, míg átlátszó nem lesz, ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után mehet bele az összeszelt gomba is. Mikor a gomba összeesett, keverjük bele a lisztet, 1 percig melegítsük, majd öntsük fel az alaplével és kevergessük folyamatosan, míg a szósz besűrűsödik.
Szórjuk bele a fűszereket, ha túl sűrűnek érezzük, vízzel vagy alaplével lehet hígítani. Tegyük bele a húsgolyókat is, majd gyöngyözve főzzük őket 10 percig. Ha kész, keverjük bele a tejszínt, forraljuk össze, majd kapcsoljuk le a lángot.
Friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images