Vajtól és tejszíntől krémes borsmártás: egyszerre lágy és pikáns

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A borsmártásban az a legjobb, hogy bármilyen fajta egész borssal készülhet, legyen az sima fekete, ínycsiklandó zöld vagy éppen tarka -  amilyen éppen van otthon, vagy amelyiket a legjobban szeretjük.

Kiskoromban nem tudtam elképzelni, hogy egy borsból, ráadásul egész borsszemekből készülő mártás finom lehet. Aztán egyszer ettem egy krémes, zöldborsos szószt, és az felülírta az addigi előítéleteimet.

A finom borsmártás titka abban rejlik, hogy nem kell - és nem is szabad - porrá őrölni a borsot, éppen csak felekbe, negyedekbe, kisebb darabokba törjük a szemeket, de maradhat pár darab egészben is. Így az ízük is jobban fog érvényesülni és az illatuk is zseniális lesz. Ehhez a legpraktikusabb egy kis mozsár, de ha nincs ilyenünk, akkor tegyük a borsszemeket egy zacskóba, és párszor menjünk át rajtuk egy sodrófával. 

A szósz pikantériáját a pirítás adja. Én elmondhatatlanul imádom a pirult bors illatát, az egész lakást belengi, utánozhatatlan az aromája. 

A mártásba worcestershire szósz és marhahús alaplé kerül, az előbbi elhagyható, azonban az utóbbi lételeme a borsmártásnak, úgyhogy ha nincs lefőzve alaplevünk, akkor vagy vegyünk egy nagy levegőt és álljunk neki, vagy vészmegoldásként használjunk leveskockát. De azt tényleg csak vészmegoldásként. A borsmártás egyébként mindenhez illik, sült, párolt zöldségek és húsok mellé is jó, de steakkel az igazi.

Borsmártás

borsmártásrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 darab mogyoróhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál egész bors (tarka, zöld, fekete)
  • 1 opcionális Worcestershire szósz
  • 125 milliliter marhahúsos alaplé
  • 250 milliliter tejszín
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a vajat a serpenyőbe, olvasszuk meg.

Adjuk hozzá az apróra vágott mogyoróhagymát, dinszteljük, míg átlátszó nem lesz, majd mehet hozzá az összetört fokhagyma is.

Az egész borsszemeket tegyük egy mozsárba, enyhén törjük meg, nem kell túl apróra, maradhatnak benne egész szemek is. A tört borsból egy evőkanállal adjunk a hagymákhoz, picit pirítsuk le a borsot.

Mehet rá a worcestershire szósz és az alaplé, majd keverjük bele a tejszínt is. Ízesítsük sóval.

Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük a szószt, amíg be nem sűrűsödik, ez kb. 8-10 percet vesz igénybe. Akkor jó, ha befogja a fakanál hátulját.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon