Mézes-mustáros csirkemellfalatok tejszínes mártásban: ennél jobbat nem kívánhat magának csirkemell

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

 Az édes és a sós ízek keverése minden igazi gourmet fantáziáját megmozgatja. Aki elsőre ódzkodna a méz és a mustár házasságától, vegyen könnyes búcsút a sztereotípiától: a tejszínnel eggyé válik a mustár jellegzetesen karakán aromája és a méz selymesen édes ízvilága. 

A mézes-mustáros szószokat sokáig salátaöntetként lehetett elképzelni, és még így is bizarrnak tűnt, hát még a húson! De az amúgy karakter nélküli csirkemellnek jót is tesz, ha minél markánsabb ízvilágba borítjuk.

Laktózérzékenyeknek külön jó hír, hogy akár növényi tejjel is elkészíthetjük ezt a mennyei ragut, csak a végén egy kis sűrítésre lehet szükség,, egy kanál liszttel. De nem csak ezt variálhatjuk: a rizstől kezdve a tésztáig bármilyen körettel finom.

Finom, gyors, tejszínes csirkemellragu

Akár ebédre, akár vacsorára is kiváló fogás: munkából hazaesve kézmosás és játszóruhába-bújás után, hipp-hopp összedobható. A bársonyos ízek sok fajta bort elbírnak.

A tökéletes recept az arányokon múlik, és bár a legtöbb háziasszony érzésre főz, az ilyen erős ízeknél mégis jó tudni, mennyi az annyi. 

Mézes mustáros csirke tejszínes raguban

mézes-mustáros-csirke 650

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 1 kilogramm csirkemell filé
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál méz
  • 4 evőkanál vaj
  • 2 deciliter tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab vöröshagyma
  • 1 ízlés szerint fehérbors
Recept idők

Elkészítés:

Hagyján, hogy a hozzávalók szinte biztos, hogy megvannak minden háztartásban, ha valamelyik mégis elfogyna, könnyen és olcsón beszerezhető. Mi kell még egy tökéletes recepthez? Természetesen, hogy finom legyen! Nos, erre nem lesz panasz: ilyen ragut egyik étteremben sem kaphatunk, az otthon elkészített szósz és a az ízlésünk szerinti alaktól és méretre vágott csirkefalatoktól úgy érezhetjük: ezt a receptet nekünk találták ki.

1. A csirkemellet megmossuk, és kedvünk szerint csíkokra, kockákra, vagy nagyobb szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a mustárt, a mézet, és szépen belemártjuk ebbe a szószba. A maradék szószt később fogjuk felhasználni.

2. A vajat először türelmesen, lassú tűzön megolvasztjuk, majd magasabb hőfokra kapcsolunk, és amikor már elég forró, átsütjük rajta a csirkemelleket. Nem baj, ha kicsit le is pirítjuk, mert a végén még a szósszal is össze fogjuk forralni, úgyhogy nem kell teljesen kiszáradásig átsütni.

3. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.

4. A megmaradt mézes- mustáros keveréket összekeverjük a tejszínnel, és a serpenyőben elkezdjük melegíteni.

5. Amikor már elég forró, tegyük vissza a félretett csirkefalatokat, fedő alatt forraljuk össze, hogy rottyanjon egyet.

6. Ha túl híg marad a ragu, egy kevés liszttel sűríthetjük, vagy fedő nélkül melegítve el is párolog a felesleges öntet.

7. Tálaljuk zöld díszítéssel, lehetőleg melegen: az én kedvencem a jázmin rizs, de alternatív gabonaköretekkel, például quinoaval, vagy kölessel is isteni a harmónia.

Ezt is szeretjük