Illatos, krémes répapüré vajjal és citromlével: friss zöldfűszerekkel még izgalmasabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pár hozzábalóból készül a selymes, ízes répapüré, amit bátran fűszerezhetünk ízlésünk szerint.
Kevés leveszöldségért vagyok oda, de a répát magában, sütve, főzve, bárhogyan szívesen eszem, ennek ellenére most először készítettem belőle pürét.
A répa édeskés ízét jól ellensúlyozza a citromlé és a só, illetve egy kis vaj és víz gondoskodik a selymes állagról. A répához nagyon jól passzol a fahéj és a szerecsendió, ha szeretitek a kicsit pikánsabb ízeket, fűszerezzétek bátran, de a friss petrezselyem is sokat dob rajta.
A répapüré a húsvéti asztalon is megállja a helyét, vidám színeivel és finom ízeivel egészen biztosan feldobja majd az ünnepi menüt.
Répapüré
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm répa
- 180 milliliter víz
- 4 evőkanál vaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál citromlé
- opcionális fahéj, szerecsendió
- opcionális friss petrezselyem
Elkészítés:
A répákat pucoljuk meg, a végüket vágjuk le, majd vágjuk vékony szeletekre.
Tegyük a répát, a vizet, a vajat és a sót - ha használunk, egy csipet fahéjat és szerecsendiót - egy lábasba, majd forrásig melegítsük. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, majd fedő alatt főzzük kb. 20 percig, míg puha nem lesz a zöldség. Fontos, hogy a fedő rajta legyen, nem akarjuk, hogy az összes víz és ízanyag elpárologjon.
A puha répát szedjük ki a vízből, tegyük egy turmixgépbe, majd adjunk hozzá a főzővizéből fél bögrényit, illetve egy evőkanál citromlevet. Pürésítsük le, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, de adhatunk még hozzá citromlevet is.
A friss petrezselymet aprítsuk össze, ha szeretnénk, keverjük a pürébe vagy szórjuk a tetejére.
Fotó: Getty Images