Villámgyors sajtkrémes, sonkás tekercs leveles tésztából – Ha nyakunkon a vendégsereg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nagyon gyorsan kell nagyon finomat készíteni, nincs jobb választás a leveles tésztás tekercseknél, amik ráadásul nagyon jól variálhatóak.
Leveles tésztából nagyon sok mindent lehet alkotni: meg lehet tölteni sósan, édesen, lehet belőle kétszemélyes vacsora, de apró vendégváró falatok is. Én most az utóbbira hozok nektek receptet.
A sajtkrémes, petrezselymes, sonkás falatok valami elképesztően finomak - sonkából bármilyet használhatunk, húsvéti főtt sonkát, szeletelt csirkemellsonkát, tarját, karajt, amit otthon találunk. A sajtkrémmel viszont nem vagyunk ilyen megengedőek: ne a tömlős kiszerelést válasszuk, hanem a dobozos, lágy krémsajtokat.
Variációk a tekercsekre
Mint ahogyan a cikk elején már említettem, a kis tekercseket bármivel megtölthetjük, nézzünk néhány verziót a sós változatra:
- Krémsajt helyett használhatunk ketchupot vagy paradicsomszószt, akkor mini pizzás csigákat kapunk végeredményül.
- A petrezselyem mellett használhatunk snidlinget vagy lilahagymát is, illetve vehetünk zöldfűszeres krémsajtot is.
- Ha már húsvét, nem hiányozhat a főtt tojás sem: apró kockákra vágva ez is mehet a töltelékbe.
Mire kell figyelni?
Bár egy nagyon egyszerű és gyors receptről van szó, két dolgon is elcsúszhatunk: az egyik a technika, a másik a só mennyisége. Ha nem elég szorosan tekerjük fel a tésztát, sütés közben szét fognak esni, nem fognak jól mutatni az ünnepi asztalon.
Sót semmiképpen ne tegyünk a töltelékre, a krémsajt és a sonka bőven elég sós. Kóstoljuk meg magában is a sonkát, és ha túl sósnak érezzük, akkor ne sajtkrémmel, inkább ketchuppal vagy sűrű tejföllel párosítsuk.
Ha lehet, olyan leveles tésztát használjunk, amiben több kisebb lap van, nekem 6 lapból jött ki az 500 gramm - így nem lesznek olyan nagyok a tekercsek, hanem egészen apró falatokat kapunk végeredményül.
Sajtkrémes, sonkás tekercs
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm leveles tészta
- 200 gramm krémsajt (nem tömlős)
- 200 gramm főtt sonka, tarja, karaj
- 300 gramm füstölt sajt
- 1 marék petrezselyem
Elkészítés:
Kenjük meg jól krémsajttal, a széleken hagyjunk egy kis helyet, hogy fel tudjuk majd tekerni.
A sonkát szeleteljük fel, majd vágjuk össze apró kockákra. A petrezselymet aprítsuk össze. A sajtot reszeljük le.
Szórjunk egy adag petrezselymet a krémsajtra, erre rakjuk a sonkakockákat., majd szórjuk meg alaposan reszelt sajttal.
Tekerjük fel jó szorosan a tésztalapokat. Egy éles késsel vágjunk belőlük ujjnyi vastag szeleteket.
Béleljünk ki 3 tepsit sütőpapírral. Tegyük a tekercseket a tepsibe.
5-ös fokozaton, előmelegített sütőben süssük őket 20 percig.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors