Sült kolbász vele pirult zöldségekkel – Megúszós, mégis laktató ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Valamelyik nap a hentesnél jártam, és megakadt a szemem a kolbászokon, régen sütöttem már, úgyhogy vettem párat.
Sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. Tegyük fel, bemegyünk a henteshez, ahol eszünk egy sült kolbászt mustárral, papírtálcán, fehér kenyérrel. A kolbász bizalmi dolog. Mindannyiunknak van kedvenc hentese, akitől vásárolunk.
A kolbász finoman szólva sem egy könnyed étel, bár kicsit finomíthatunk rajta zöldségekkel, mint ebben a receptben, de csodát ne várjunk. Az ízekért azonban mindenképpen megéri elkészíteni.
Sült kolbász zöldségekkel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 700 gramm krumpli
- 3 szál sárgarépa
- 2 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál kakukkfű (őrölt)
- 1 teáskanál oregánó (őrölt)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 pár kolbász (sütni való)
- 30 gramm vaj
- 2.5 evőkanál liszt
- 500 milliliter csirkealaplé
- díszítéshez kakukkfű (ág)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A krumplit kockázzuk fel, a sárgarépát vágjuk fel tetszőleges nagyságú darabokra, a lilahagymát vékony szeletekre. A fokhagymát vágjuk egészen apróra. Tegyük a zöldségeket egy tálba, öntsük rá az olívaolajat, tegyük rá a fokhagymát és a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Jó alaposan forgassuk össze. A kolbászokat is tegyük a zöldségekre úgy, hogy érje az olajos pác.
Tegyük bele egy tepsibe az egészet úgy, hogy a zöldségek legyenek alul, a kolbászok felül. A tálat ne mossuk el, hanem tegyük félre.
Közben készítsük el a szaftot. Abba a tálba, amiben a zöldségeket kevertük össze, tegyünk vajat és lisztet, majd jól keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, keverjük csomómentesre. Öntsük a tepsi szélére a szószt úgy, hogy ne közvetlenül a kolbászokat és a zöldségeket érje.
Süssük 25 percig, majd fordítsuk meg a kolbászokat. Ezután süssük további 25 percig, amíg a kolbászok megpirulnak.
Tálalás előtt díszítsük kakukkfűvel.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors