Így készül a ropogós kruton – Megfelelően tárolva egy hétig is eláll

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A leleményes konyhatündérek nem dobják ki a szikkadt, száraz kenyeret, helyette inkább formára vágva krutont készítenek belőle.

Nem csak kenyérből készülhet kruton, más pékáruból is működik a dolog, lehet az zsemle, kifli vagy kalács. A kruton kívül ropogós, belül pedig puha, az egész világon nagyon kedvelt és szerény finomság, még a legunalmasabbnak tűnő krémlevest is feldobja.

Ne csak levesbetétnek használd!

A legtöbbször levesbetétként használják, de főzelékben is tökéletesen megállja a helyét, valamint az eredeti Cézár-salátában is kruton roppan, sőt, ennyivel nem ér véget a felhasználási lehetősége. Egy kis fantáziával rengetegféle izgalmas finomság készülhet belőle: ha van otthon sajt, hagyma, fűszerek és vaj, forgasd egybe őket a kenyérkockákkal, majd mehetnek is a sütőbe pirulni, sokkal ízletesebb lesz a kruton. Még szaftos húsok alá is teheted, a ropogós kenyérkocka nem fog átázni, az ízeket viszont magába szívja, öröm lesz ráharapni.

kct3

Krutont boltban is lehet kapni, a házi készítésű azonban sokkal finomabb, az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Légmentes dobozban, edényben egy hétig gond nélkül eláll szobahőmérsékleten. Szikkadt, száraz kenyér előbb-utóbb minden háztartásban összejön, nem éri meg a kukát etetni vele, legyen belőle kruton!

Serpenyőben és sütőben is készülhet

A ropogós kenyérkockákat serpenyőben vagy sütőben is el lehet készíteni. A lényeg, hogy a tetszőleges formára vágott pékárut minden oldalán enyhén be kell kenni olajjal vagy vajjal. Ha izgalmasabb aranybarna kockákat szeretnél, akkor bátran használj fűszereket, jól áll a krutonnak a rozmaring, de még sajttal megszórva is mehet pirulni, hogy aztán újjászületve bármilyen krémlevesben, salátában vagy más módon elfalatozd.

kct2

Ha sajttal próbálnád ki, akkor a kenyérkockákat először forgasd meg vajban vagy olajban, majd a reszelt sajtban is hempergesd meg. A legjobb, ha parmezánt használsz, zellerkrémlevesbe nagyon jól illik az így készült kruton.

A házi készítésű krutont 180 fokon ajánlott sütni, az időtartalma változó, a felszeletelt kenyér méretétől is függ, ez lehet 8 perc, de akár 20 percig is eltarthat, közben érdemes átforgatni egyszer-kétszer. Itt találsz hozzá egy szuper receptet.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük