Mi kell a tökéletes latte art-hoz? A tej összetétele sem mindegy

latte art cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szebbnél szebb minták a kávéd tetején: ugye te is szívesebben iszod a szépen megkomponált frissítőt a csak hányavetin odavetett italnál?

Az emberek legnagyobb része el sem tudja képzelni a napját kávé nélkül. Van, aki az ágyból sem tud kikelni a reggeli feketéje nélkül, van, aki habos tejeskávéval indítja a napot és délután is biztosan elfogyaszt egy csészével vagy bögrével belőle. 

Arról, hogy mennyire egészséges vagy nem a kávé, rengeteg tanulmány jelent meg, egy biztos, nemcsak finom, hanem élénkít is. Ennek ellenére van, aki a fekete vagy a zöld teára esküszik, ebből a cikkből megtudhatod, melyik frissít jobban. Arról már jobban megoszlanak a vélemények, hogy vajon egészséges-e éhgyomorra kávét inni, hiszen amellett, hogy azonnal felélénkít, a gyomrodnak nem biztos, hogy jót tesz.

Amikor beülsz egy kávézóba és eléd teszik a kedvenc italod, egyre több helyen megfigyelheted, hogy a tetején található tejhabba különböző mintákat "rajzolnak" a baristák. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet ezeknek a mintáknak az elkészítése, ha kicsit gyakorolsz, te is elsajátíthatsz belőlük néhányat. A legfontosabb, hogy a kávét frissen főzd és a tejet tökéletesre gőzöld. Az sem mindegy, hogy milyen tejhabot készítesz, itt megtanulhatod a tökéletes technikát, az se baj, ha nincs otthon profi, habosítós kávégéped. 

latte art álló ok

A tej összetétele

A tejek mindegyike habosítható, még a növényi italok is, ha magas a fehérjetartalmuk. A tejet mindig közvetlenül a gőzölés előtt vedd ki a hűtőből. A jó hab titka nem a zsír- hanem a fehérjetartalomban rejlik. Gőzöléskor a tej fizikai tulajdonságai megváltoznak és a benne található zsírok és cukrok egyszerűbb cukrokra bomlanak, ettől a tej édesebb lesz.

A tökéletes tejhabbal rajzolhatod is a mintákat. Mindenképpen figyelj arra, hogy ne készítsd a habot túl kevés tejből. Arra is ügyelj, hogy se ne túl magasról, se ne túl alacsonyról öntsd a tejet. Előbbinél a tej a krém teteje helyett a krémbe ömlik, utóbbinál pedig nem fog sikerülni a minta. A tudást persze tanfolyamon tudod tökéletesen elsajátítani, ahol profi oktatókkal és profi felszerelésekkel tanulhatsz. 

tejhab kiöntés belső

Tejkiöntő

A tejet csak erre megfelelő kancsóból tudod szépen kiönteni. Ez egy csőrös, acélból készült kancsó, amely akkor jó, ha nagyobb a térfogata, mint amennyi tejet öntesz bele, hogy kényelmesen elférjen benne a már felgőzölt ital is. Az anyaga azért fontos, hogy puszta kézzel is érezd, elég meleg-e a tej. 

A tejhab kiöntése

Amikor a hab elkészült, elkezdheted kiönteni. Kicsit magasabbról kezdd, és ha félig van a kávéscsésze, akkor engedd lejjebb a kancsót, a csészét döntsd meg. Arra is ügyelj, hogy egyforma sebességgel öntsd a habot. 

latte art levél álló ok

A latte artot tanfolyamon tanuld

A legfontosabb, hogy a latte artot profi szinten kizárólag profi gépekkel lehet elsajátítani  - mondja Hajdú Péter, a Barista Akadémia vezetője. A latte art képzés előtt a tanulók elvégeznek egy alapfokú kávé- és tejhabkészítő alaptanfolyamot is. A latte art már az eszpresszó készítésénél kezdődik. A jó eszpresszó tetején vastag krémréteg van, ilyenkor a kávéban lévő fehérjék kicsapódnak. Jó minőségű feketét csak frissen őrölt kávéból lehet készíteni, amely legfeljebb 5-6 órát bír a szabad levegőn. A saját magunknak őrölt kávénak lesz a legmagasabb a fehérjetartalma, abból fog tudni kicsapódni az a szép hab, amely a jó eszpresszó alapja. Ezen a videón megnézheted, hogy még egy látszólag egyszerű forma, mint a szív, is milyen precizitást igényel. 

Tejhab készítése

A tejhab esetében nem a tej zsír-, hanem a fehérjetartalma számít - magyarázza Hajdú Péter. A 3,3 gramm/100 milliliter fehérjetartalom felett már sikerülni fog a jó tejhab. Már a magas fehérjetartalmú növényi tejekből is készülhet jó tejhab, a zsírtartalom inkább az ízt befolyásolja. Sajnos a latte art formák bármilyen egyszerűnek tűnnek, profi gépek nélkül, otthoni gyakorlással nem sajátíthatók el. Példának okáért egy egyszerűnek látszó szív forma elsajátítása 2x3 órát vesz igénybe. Amit otthon is el lehet készíteni, az a csokoládé topping, ez úgy készül, hogy a csokiöntetet üvegfesték kinyomóba teszik, majd így csurgatják rá a kávé tetejére. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon