
Sütőpor vs. szódabikarbóna – Ez a különbség a kettő között

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Most megtudhatod, hogy mi a különbség a sütőpor és szódabikarbóna között, ugyanis nem mindegy, hogy mikor melyiket használod!
Mindkettő rendszeres visszatérője a süteményrecepteknek, azonban nem mindig egyértelmű, hogy az egyes esetekben melyik működik jobban.
Helyettesítheted egyiket a másikkal? Ugyanazok? A válasz röviden: nem. Az igaz, hogy mindkettő térfogatnövelő hatású anyag, azaz lazítják a tészta állagát, és levegőssé teszik, de kémiailag különböznek egymástól.
Mi a szódabikarbóna?
A szódabikarbóna még az iskolai tudományos kísérletekből lehet ismerős, ahol ecettel összekeverve hevesen habzó reakciónak lehettünk tanúi. A jelenség annak köszönhető, hogy a szódabikarbóna reakcióba lép a savas kémhatású anyagokkal, aminek következtében lebomlik. A folyamat közben pedig szén-dioxid keletkezik, amely buborékok formájában megemeli és könnyedebbé teszi a tésztát. A szódabikarbóna egy bázisanyag, azaz mindenképpen szüksége van a savas közegre ahhoz, hogy a fenti reakció beinduljon. Ehhez az ecet mellett a citromlé is remek választás.

A szódabikarbóna egy erős vegyület, négyszer erősebb a sütőpornál, attól azonban nem fog magasabbra nőni a sütid, hogy többet használsz belőle. Fontos megtalálni az optimális mennyiséget, mert ha nem áll rendelkezésére elegendő sav, akkor a felesleg a tésztában marad, az pedig fémes, szappanos ízt eredményez. (A szódabikarbónát a sütés mellett hatékony vegyszermentes tisztítószerként is használhatod. A módszerről itt olvashatsz részletesebben.)
Ennyit használj belőle: 1 bögre liszthez (kb. 120 g) negyed teáskanálnyi szódabikarbóna szükséges.
Mi a sütőpor?
A sütőpor egy kissé összetettebb anyag. Benne is megtalálható a szódabikarbóna, mellette azonban borkősav és valamilyen keményítő is helyet kap. A sütőpor két lépésben fejti ki a hatását. Először akkor emeli meg a masszát, amikor valamilyen folyadékkal találkozik, tehát már a tészta összedolgozásánál. A legtöbb süteményt ezért nem lehet előre összekészíteni. A második reakció pedig hő hatására történik, azaz sütés közben.

A sütőpor és a szódabikarbóna közötti legfontosabb különbség, hogy a sütőpor eleve tartalmazza a szódabikarbóna semlegesítéséhez szükséges savat (borkősav), így főként olyan süteményekhez és tésztákhoz használható, amelyekhez egyébként nincsen szükség savas hozzávalóra.
Ennyit használj belőle: 1 bögre liszthez 1 teáskanálnyi sütőpor szükséges.
Egyes receptekbe mindkettő mehet
A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy egyik vagy másik anyaggal bármilyen sütit elkészíthetsz, azonban sok recept hozzávalói között mindkettő szerepel. Az együttes hatásra akkor van szükség, amikor a recept csak minimális, vagy nagyon gyenge savas hozzávalókat tartalmaz (pl. joghurt). Ilyenkor a szódabikarbónának szüksége van egy kis „segítségre”, hogy a tészta kellően légiesre emelkedjen.

Hogyan helyettesítsd őket egymással?
A szódabikarbónát viszonylag könnyen helyettesítheted sütőporral, hiszen ahogy korábban már olvastad, utóbbiból négyszeres mennyiséget kell a tésztához adnod. Ez azonban azzal járhat, hogy a süti kissé kesernyésebb lesz, így érdemes ezekben a helyzetekben erősebb ízesítőket használni. A szódabikarbónát viszont csak akkor használd sütőporként, ha kellően megnöveled a savak mennyiségét – ez azonban nagyban megváltoztatja a sütemény ízét és állagát. Ugyanakkor négyszer kisebb adagra lesz belőle szükséged, mint amennyit sütőporból ír a recept.
Fotók: Getty Images