Zöldség- és gyümölcsfagyasztási praktikák: 4 hasznos tippet mutatunk

fagyasztasi-tippek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldségek és gyümölcsök fagyasztása a szezonális termények beköszöntével egyre fontosabbá válik. Ennek apropóján mutatunk most néhány tippet arra, mit és hogyan lehet szakszerűen lefagyasztani.

Vannak zöldségek és gyümölcsök, amelyeket elegendő csak megmosni, lecsepegtetni, majd porciózva betenni a fagyasztóba. Akadnak azonban olyanok is, amelyeknek a fagyasztása már picit komplexebb műveletet igényel.

Tipp

Minden, a fagyasztóba helyezett tasakot címkézz fel és írd rá a csomagolás pontos dátumát is. Így tudni fogod, hogy mit és mikor fagyasztottál le.

Gomba

Ha gombát szeretnél lefagyasztani, fontos, hogy friss és illatos legyen a kiválasztott zöldség. Az olyan gombát, ami száraz, töppedt, sötétebb a természetesnél, esetleg foltos vagy már penészes is, kerüld el messzire.

A friss gombát hideg víz alatt mosd meg, majd töröld szárazra. A nagyobb méretű gombákat érdemes felezni vagy negyedelni.

fagyasztasi-tippek

Mielőtt lefagyasztanád, a gombát meg kell főzni. Ezt párolással vagy pirítással is megteheted. A párolás azért jobb megoldás, mert ezáltal a gombának hosszabb lesz a fagyasztási élettartama. Ne feledkezz meg róla, hogy a fagyasztás alapjaiban változtatja meg a gombák színét és állagát, így az sötétebbé és lágyabbá fog válni.

Banán

Hiszed, vagy sem, de a banánt is le lehet fagyasztani. Mivel a nálunk kaphatóak viszonylag gyorsan beérnek szobahőmérsékleten, így nem biztos, hogy tudjuk tartani a lépést.

Éppen ezért érdemes az el nem fogyasztott banánokat lefagyasztani. Kiolvasztás után ugyanúgy használhatod turmixokhoz, banánkenyérhez és más süteményekhez is, viszont a felhasználhatóságuk idejét jelentősen meghosszabbítod a fagyasztás által.

fagyasztasi-technikak

A fagyasztás során joggal merül fel a kérdés, hogy héjában vagy anélkül, egyben vagy szeletelve vágj neki a kihívásnak.

Nos, héjastul is le lehet fagyasztani a banánt, de a könnyebb hámozhatóság, és nem utolsósorban a látvány miatt is, érdemesebb inkább héj nélkül fagyasztani. A banán héja ugyanis a fagyasztás hatására be fog barnulni, és megpucolni is lehetetlen lesz, ha fagyottan szeretnéd felhasználni pl. smoothie-hoz.

Ha sok turmixot iszol, és szereted a banánkenyeret is, akkor érdemesebb inkább szeletelve lefagyasztanod, hiszen úgy könnyebben tudod felhasználni. Ebben az esetben sütőpapírral bélelt tepsire fektesd rá a szeleteket egymás mellé, majd mehet is a fagyasztóba. 2 óra elteltével vedd ki, tedd át a szeleteket zárható, műanyag tasakba, és irány vissza a fagyasztó.

fagyasztasi-tippek

Meddig áll el a fagyasztóban a banán?

A banán elméletileg korlátlan ideig eláll a fagyasztóban, azonban idővel fagyási sérülések jelenhetnek meg rajta, így célszerű 6-8 hónapon belül felhasználnod.

Gyümölcsszószok

A gyümölcsszószok és pürék fagyasztása biztosan a te fejedben is megfordult már. Nos, nem ördöngösség ez sem, csupán néhány egyszerű lépést kell követned.

fagyasztasi-tippek

Először is a friss gyümölcsöt dolgozd fel. Mosd meg, csepegtesd le, majd turmixold össze, hogy szép, pépes állagú legyen. Ezután öntsd a pürét edényekbe vagy jégkockatartóba. Nem szükséges plafonig önteni a pürét, hiszen a forma a fagyasztás során még tágulni fog. Ha feltöltötted a formákat, már mehet is az egész a fagyasztóba.

Cukkini

A fagyasztandó zöldségeknek akkor tudod biztosítani a legjobb ízélményt és állagot, ha fagyasztás előtt blansírozod őket. A folyamat leírásáról itt olvashatsz bővebben.

Első lépésként a cukkinit még egészben tedd hideg víz alá, és egy percig tartsd alatta. Miután lemostad, dörzsöld át papírtörlővel, hogy tiszta és száraz legyen. Vágd le a végeit, majd vágd fel 1,5 cm-es karikákra. Tegyél fel forrni vizet egy közepes lábosban, majd add a lobogó vízhez a cukkinikarikákat, és kb. 1 percig főzd benne. 

fagyasztasi-technikák

Ezután szedd át az egészet egy jégkockával és hideg vízzel teli lábasba, ahol hagyd pihenni 1-2 percig a cukkiniket. Ezután szedd papírtörlőre, itasd le róla a felesleges vizet, majd terítsd ki őket egyesével egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tedd a tepsit 1-2 órára a fagyasztóba, amíg a cukkini megdermed, majd tedd át zárható zacskóba úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Zárd be, majd tedd vissza a fagyasztóba. A fagyasztott cukkini 3-4 hónapig is eláll a fagyasztóban anélkül, hogy elveszítené az ízét.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük