Klasszikus túrós pite: pihe-puha tészta, lágy töltelék

turos-pite-receptje
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A túrós pite örök kedvenc, amelynek az összeállítása nem nagy ördöngösség, az íze viszont mindenkit elvarázsol.

A túró fantasztikus alapanyag, amelyből kiváló sütik készülhetnek. Az egyszerű kevertektől a tortákig széles a választék. Az egyik legnagyobb kedvenc a klasszikus túrós pite, amelynek az íze és az illata az otthon melegére emlékeztet. 

Bár önmagában is finom, a mazsola remekül illik hozzá, sőt, szezonban különböző gyümölcsökkel, málnával, meggyel, barackkal, szilvával is érdemes feldobni. 

A pitetésztához néhány hozzávalóra van csak szükség, és kézzel is 10 perc alatt összeállíthatod. Akkor lesz omlós, ha gyorsan dolgozod össze, és a vaj nem olvad meg a kezed melegétől. 

Túrós pite

regimodi-turos-pite-recept

Hozzávalók 16 szelethez

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 70 dkg tehéntúró
  • 2 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 db citrom
  • 5 dkg mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szórjuk egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a sütőport, a sót, a hideg, kis darabokra vágott vajat, majd morzsoljuk össze. Amikor elég morzsalékos, tegyük hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyorsan dolgozzuk össze. 

Ha a tészta jól formázható és rugalmas, készítsünk belőle egy gombócot, majd letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára. 

Közben készítsük el a tölteléket. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukorral és a vaníliás cukorral, majd forgassuk a túróhoz. Adjuk hozzá a búzadarát, a citrom reszelt héját és a mazsolát.

Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Pihentetés után a tésztát felezzük el, majd az egyiket nyújtsuk akkorára, mint a tepsi, és igazgassuk a tepsibe. Terítsük rá a tölteléket, majd fedjük be a másik kinyújtott tésztalappal. 

Szurkáljuk meg villával több helyen, majd toljuk forró sütőbe. Süssük 170 fokon 35 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszóva kínáljuk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon