Omlós mustáros tarja krumplival sütve: a fűszeres pác a lelke

krumplival-sult-tarja
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt az ételt kezdők is bátran megsüthetik, nem lehet elrontani, ráadásul kevés energiabefektetéssel készíthetnek isteni ebédet.

Ha valami laktatót készítenél kevés munkával, a tepsis fogások bizonyulnak a legjobb döntésnek. Az alábbi receptben a hús és a köret együtt készülnek, így nem kell gondolkodnod, mit kínálj a tarja mellé, ráadásul a sütőt sem kell duplán járatni.

Az omlós és isteni tarja titka a pácolási időben rejlik: minél több ideig áll a fűszeres marinádban, annál puhább és finomabb lesz. Érdemes előző este összeállítani a pácot, beleforgatni a húst, és másnap mehet is a sütőbe a zöldségekkel együtt.

Hogy a krumpli ne legyen száraz és unalmas, szalonnát is tegyél alá, így a kisült zsír ízesíti, miközben szaftos is lesz. A sütést alacsony hőfokon, fedő alatt indítsd, majd miután megpuhult a hús és a zöldség is, utána emeld csak fel a hőfokot, így szépen megpirul kívülről, belül viszont omlós lesz.

Mustáros tarja krumplival

krumplival-sult-tarja2

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 6 szelet sertéstarja
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 2 ek mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk pirospaprika (füstölt)
  • 1 tk oregánó
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek zsír
  • 2 szelet házi szalonna
  • 1.5 kg krumpli (sütni való)
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A tarjaszeletekről itassuk fel a nedvességet, sózzuk, borsozzuk mindkét felüket. 

Az olívaolajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és az oregánót keverjük össze egy tálban. Forgassuk bele a tarjaszeleteket a pácba. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe minimum 6 órára, de inkább egy éjszakára.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

A szalonnát vágjuk csíkokra, a krumplit pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, vágjuk szintén karikákra.

Kenjünk ki zsírral egy (minimum 23x33 centis) tepsit, majd szórjuk bele a szalonnát. Oszlassuk el rajta a krumplikarikákat a paradicsommal és paprikával rétegezve. A tetejét sózzuk, borsozzuk. Helyezzük el rajta a tarjaszeleteket, majd fedjük le a tepsit fóliával (vagy a tetejével).

Toljuk a sütőbe, nagyjából 90 percig süssük. Vegyük le róla a fóliát: ha már könnyen belemegy a villa a húsba és a krumpliba, vegyük feljebb a hőfokot 200 fokra, majd toljuk vissza még 10-15 percre, míg megpirul a teteje.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon