10 fogás citrommal a desszerteken túl – A fanyar, friss íz minden ételt feldob

citromos csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A citrom egy igazán univerzális gyümölcs, amely nemcsak vitaminban gazdag, hanem italok és ételek ízesítésére is tökéletes.

A citromról legelőször a limonádé vagy a jó citromos forró tea ugrik be sokaknak. A citromsárga déligyümölcs sokféle alkoholmentes és alkoholos ital alapanyaga is, elkészítheted belőle az olaszok kedvelt krémlikőrjét, a limoncellót, de szörpöket és lekvárokat is ízesíthetsz vele. 

Érdemes kezeletlen gyümölcsöt választani, mert így a héját is nyugodtan felhasználhatod. Amikor vásárolsz, csak annyit vegyél belőle, amennyit viszonylag hamar elhasználsz, mert gyorsan elveszti a nedvességtartalmát a citrom. 

A citromos sütemények nagyon finomak, hiszen az édes ízt kicsit finomítja a citrom kellemes fanyarsága, de ez a gyümölcs főételekhez is tökéletesen illik. A leggyakrabban halételekkel és tenger gyümölcseivel szokták párosítani, de egy jó rántott húsról sem hiányozhat. A citrom szószokba is kerülhet, ami aztán együtt sül a hússal, puhává és ízletessé téve azt.

Görög krumplipüré

A nevével ellentétben ez az étel nem köret, hanem inkább egyfajta mártogatós, amelyet rengeteg fokhagyma tesz pikánssá. A skordalia alapja főtt krumpli, amit a citrom kellemesen savanykássá, az olívaolaj pedig krémessé tesz. A görögök halak és grillhúsok mellé eszik ezt a különleges krumplipürét. 

görög krumplipüré álló

Görög rizsleves

A mediterrán vonalon maradva a leveseket is meg kell említeni. A görög rizsleves, vagyis az avgolemono igen tápláló fogás, hiszen rizzsel és csirkehússal készül, amelyet a citrom tesz pikánssá. Az alapja akár a vasárnapi húsleves maradéka is lehet, amelyben aztán csak meg kell főzni az alapanyagokat. A leves hidegen és melegen is finom, így télen-nyáron szeretni fogod. 

avgolemono álló

Görög sült krumpli

Nemcsak a krumplipürének, hanem a sült krumplinak is jót tesz a citrom, ezt a változatot is a görögök fejlesztették tökélyre. A görög sült krumpliban a citrom és az oregánó íze dominál. A burgonya sütőben készül, először csak puhul, aztán pirul meg. Az olívaolaj nem hiányozhat róla, az felel a ropogósságért. 

görög sült krumpli álló

Citromos-ricottás tészta

Gyors, egyszerű és laktató fogás, nem is kell ennél több. A szószt még csak főzni sem kell, csak összekeverni az alapanyagokat, így tényleg az a legtöbb idő, amíg a tésztát kifőzöd. Ennél a receptnél különösen fontos, hogy kezeletlen citromot használj, mert a héját is fel kell használnod. A ricottás-spenótos tészta egyszerű és egészséges fogás. 

bébispenótos ricottás tészta álló

Citromos spagetti

Ez a tésztaétel még az előbbinél is egyszerűbb és mindössze 3 alapanyag: citrom, tészta és parmezán kell hozzá. Főzni itt is csak a tésztát kell, majd még forrón beleforgatni a citromlébe, végül parmezánnal ízesíteni. Frissítő, könnyed fogás a citromos spagetti, ami szintén az olasz konyhából érkezett hozzánk. Ha nincs otthon spagettid, szélesmetélttel is kínálhatod. 

citromos spagetti álló

Citromos-rozmaringos csirkemell

Ahogy már említettük, a húsokhoz, különösen a szárnyasokhoz nagyon jól illik a citrom fanyarsága. Ez az étel is nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, a hús citromos-fűszeres pácban sül, így biztosan nem szárad ki. Nem hátrány, hogy a citromos-rozmaringos csirkemell kalóriaszegény fogás, így az alakodra is vigyáz. 

citromos rozmaringos csirkemell belső

Citromos-parmezános csirkemell

Kicsit már laktatóbb a tejszínes szószban sült csirkemell, amit parmezánnal tehetsz pikánssá. Ebbe a fogásba különösen jól illik a citrom fanyarsága, kicsit lágyítja, finomítja a tejszín nehézségét. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni a citromos-parmezános csirkemellet, arra figyelj, hogy az ízek kellemesen összeérjenek. Rizzsel tálald. 

citromos parmezános csirkemell

Csirkemell citromos-mustáros pácban

A mustár és a citrom is tökéletes pác a csirkéhez, a mustár csípőssége remekül illik a citrom fanyarságához. Érdemes karakteres, például dijoni mustárt használni a páchoz, így még azok is szeretni fogják ezt a fogást, akik a csirkemellért nem annyira rajonganak. Ha van időd, érdemes minél tovább benne hagyni a pácban a húst. A citromos-mustáros csirkéből a zöldfűszereket se sajnáld, mehet bele bazsalikom, kakukkfű és oregánó is. 

csirkemell citromos mustáros pácban

Lazac szárított paradicsomos szószban

A halakat szinte el sem lehet képzelni citrom nélkül. A lazac esetében az a szabály, hogy minél kevésbé fűszerezd, hogy érvényesüljön az íze. Ebben a receptben mégis jót tesz neki a tejszínes-aszalt paradicsomos szósz, amellyel igazán különleges, mégis harmonikus lesz az összhatás. Természetesen itt sem hiányozhat a citrom a receptből, a szárított paradicsomos lazacot először be kell kenni alaposan citromlével, utána sütni.

lazac krémes paradicsomos szószban álló

Citromos-fokhagymás halszeletek 

A grillszezonban is isteni fogásokat készíthetsz citrommal ízesítve, nemcsak a lazachoz, hanem bármilyen - például fehér húsú - halhoz is tegyél belőle. Már egy egyszerű fokhagymás-citromos páctól és egy kis petrezselyemtől tökéletes lesz a hal, amihez a legjobb, ha friss zöldsalátát kínálsz. A citromos-fokhagymás halat természetesen sütőben, grillfokozaton is megsütheted. 

grillezett citromos hal belső

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük