3 tökéletes karácsonyi menüsor: klasszikus, újragondolt és vega fogásokat mutatunk

wellington3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü kitalálása is fejtörést okozhat, ehhez adunk most egy kis segítséget, háromféle képzeletbeli menüsort állítottunk össze.

Bár a legtöbb családban a mai napig a karácsonyi klasszikusok kerülnek az ünnepi asztalra, most a hagyományos menüsor mellett kigondoltunk egy picit különlegesebb és egy vega változatot is. Ha nincs még ötleted, mit készíts az ünnepre, olvasd át az alábbi válogatást, reméljük, segít inspirálódni.

Klasszikus menüsor

Halászlé

Mi is lehetne a hagyományos menüsor első fogása, ha nem a halászlé? Elkészítheted passzírozva is, ahogy a Balatonon készítik, de gyufaszáltésztával is, ahogy Baján szokás. Mindegy, melyik mellett döntesz, a lényeg úgyis a jó minőségű ponty és fűszerpaprika, de a hagymán se spórolj. Hogy igazán finom legyen, érdemes alaplevet főzni a halcsontokból, csak utána ízesíteni, adni hozzá a többi alapanyagot.

halászlé

Töltött káposzta

Talán a második fogás sem meglepő, ha klasszikus karácsonyi ételekről van szó, sokaknak a töltött káposzta ugrik be elsőre. Hogy igazán finom legyen, érdemes valamilyen füstölt húst is keverni a töltelékbe, a levet pedig akár paradicsommal is felöntheted, ahogy Szabolcsban szokás. A töltött káposzta mellé kötelező a hűs tejföl is, tálalásnál öntsd vele nyakon a gombócokat.

töltöttkápi2

Zserbó

Ha karácsony, akkor zserbó, az ünnepi sütemény úgy az igazi, ha az omlós tésztalapok között bőséges töltelék terül el. A jó minőségű, lehetőleg házi baracklekvár és a cukorral kikevert dió sem hiányozhat belőle, a tetejére pedig akár holland kakaóporból, akár olvasztott csokiból is elkészítheted a fényes mázat. A nagyiféle receptet itt találod.

zserbó

Újragondolt menüsor

Almás fehérrépa-krémleves

Ha idén újítanál, a klasszikus halászlé és húsleves helyett készíts valamilyen krémlevest, ez az almás-fehér répás igazán különleges és mennyei. A fehér répa karakteres, picit fűszeres ízét az egyszerre édes és savanykás alma ellensúlyozza, a tejszín pedig lágyít az összhatáson, és krémessé teszi a levet. Intenzív fűszerezést nem igényel a leves, de egy kevés kakukkfű és fehér bors elfér benne.

35513797 b25ec57d75ea69d87ce1a6f76cdef08e wm

Gesztenyés Wellington-bélszín

Ha valami igazán mutatósat tennél az ünnepi asztalra, készíts Wellington-bélszínt, ami egész biztosan a karácsonyi menü fénypontja lesz. Hogy picit még ünnepibb legyen, a bélszínt körülölelő gombapüré gesztenyével egészül ki ebben a receptben, amely nagyon jól passzol a húshoz. Ha van kedved, a leveles tésztát is dekoráld ki, hogy ne csak belül, kívül is látványos legyen.

wellington2

Mákos sajttorta

Mi lehetne a lezárása ennek a különleges menüsornak? Egy mutatós és izgalmas mákos sajttorta! A kekszes alap és a krémsajtos réteg közé főzött mákkrém kerül, mennyei lesz. Ha ezt a receptet követed, attól sem kell félned, hogy megreped a teteje, nagyon mutatós süteményt tálalhatsz, a mák ebben a formában is sikert fog aratni.

mákossajttorta

Vega menüsor

Sütőtökkrémleves

A vega menüsor első fogásának egy sütőtökkrémlevest választottunk, amely teljesen vegán is, ugyanis tejszín helyett kókuszkrémmel készül. Ettől picit édeskésebb lesz az ízvilága, amit viszont a csípős chili és a gyömbér ellensúlyoz. Nagyon különleges ez a leves, mégis egyszerűen készül, a tök héjában tálalva pedig elképesztően mutatós.

35601737 23f89e22c4367293f6f56e047518a299 o

Zöldségfasírt

Egy vega fogás is lehet mutatós, ez a zöldségfasírt biztosan elrabolja majd a tekinteteket. Megtévesztő, mert látványra teljesen úgy néz ki, mint a hússal készült változat, azonban ha felszeled, kiderül a turpisság. Krumpli, bab, dió és zabpehely az alapja, de lencsével is mennyei lesz. A fűszereket ne sajnáld belőle, hogy igazán finom legyen, érdemes bátran ízesíteni.

zöldségfasírt

Mandarinos mandulatorta

Desszertnek sem hagyományos receptet választottunk, a mandarinos mandulatorta légies, mennyei, ráadásul liszt nélkül készül. Őrölt mandula a süti alapja, szaftos pedig a pürésített gyümölcstől lesz. Nagyon különleges ez a recept, mert a mandarint egészben, héjastól kell felhasználni: először puhára kell főzni, majd leturmixolni. A gyümölcsnek köszönhetően napokig puha marad a süti.

Fotók: Getty Images, Kiss Marietta Panka, Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük