Isteni savanyúság retekből: különleges, édes-savanyú köret húsok mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Csak pár perc munka van a készítésével, de hagyd pár órát a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Ha idén húsvétkor valamilyen savanyúságot kínálnál a főtt sonka mellé, próbáld ki ezt a különleges édes-savanyú retket, isteni finom és pillanatok alatt elkészül. Simán cukorral, sóval és ecettel is finom lesz, de nagyon jó ízt ad neki egy kevés mustármag, babérlevél és chili.
Fontos, hogy az ecet ne legyen erős, maximum 5-6%-os, az almaecet vagy a fehérborecet tökéletesen megfelel erre a célra. Az édeskés, picit csípős ízek nagyon jól állnak a reteknek, de ha szeretnéd, a cukrot mézzel is helyettesítheted. Ha még forrón, légmentesen lezárod az üveget, az így készült retek 3-4 hónapig is eláll a hűtőben.
Édes-savanyú retek
Hozzávalók 5 decihez
- 250 gramm piros retek
- 160 milliliter almaecet
- 70 gramm cukor
- 90 milliliter víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál mustármag
- 0.5 teáskanál bors
- 0.5 teáskanál tört chilipaprika
- 1 darab babérlevél
Elkészítés:
A reteknek vágjuk le a végeit, mossuk meg, majd gyaluljuk le. Tegyük a vékony szeleteket egy 0,5 liter űrtartalmú befőttesüvegbe.
Az összes többi hozzávalót öntsük/szórjuk egy kis lábasba, majd forrásig melegítsük. Mikor a cukor elolvadt, kapcsoljuk le a lángot, szedjük ki a babérlevelet, majd öntsük a levet az előkészített retekre.
Azonnal csavarjuk rá a tetőt a befőttesüvegre, majd hagyjuk 1 órát hűlni, utána tegyük a hűtőbe legalább 6 órára fogyasztás előtt.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors