Mennyei, mákos-citromos palacsintatészta: a hagyományos kedvenc francia változata

mákoscitromospali
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak a palacsinta töltelékén érdemes néha változtatni, a tésztáját is fel lehet dobni, jelen esetben például mák és citrom került bele.

A palacsinta nem csak a magyar konyhában kedvelt desszert, az amerikai pancake és a francia crêpe is hatalmas népszerűségnek örvend. Utóbbi sokban hasonlít a magyar változatra, de annál még vékonyabb, szinte törékeny a tésztája, ezért csak egészen keveset kell belőle a serpenyőbe kanalazni, majd azt minél jobban eloszlatni. 

A francia palacsinta tésztáját előszeretettel ízesítik, talán a citromos-mákos az egyik legfinomabb kombináció. Önmagában, porcukorral megszórva is isteni, de ha még különlegesebb élményre vágysz, töltsd meg vaníliapudinggal vagy citromkrémmel

Mákos-citromos palacsinta

mákoscitromospali2

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 14 dekagramm liszt
  • 0.25 teáskanál
  • 2 deciliter tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 darab tojás
  • 0.25 teáskanál vaníliakivonat
  • 1.5 teáskanál citromhéj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál mák
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Az átszitált lisztet és a sót keverjük össze, majd öntsük hozzá a tejet, az olvasztott vajat, üssük bele a tojást, keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a vaníliát, a citromhéjat, -levet, a mákot és a cukrot, alaposan keverjük össze a tésztát. Hagyjuk pihenni 30-60 percig. 

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, adjunk hozzá egy nagyon kevés, pár cseppnyi olajat, oszlassuk el a felszínén. Adjunk hozzá nagyjából egyharmad bögrényi (4-5 evőkanálnyi) tésztát. Gyorsan oszlassuk el a tésztát a serpenyőben, hogy befedje az alját, majd tegyük vissza a tűzre. Mikor a tészta szélei elkezdenek barnulni, egy spatula segítségével fordítsuk meg, a másik felét is süssük addig, míg itt-ott barna nem lesz.

A kész palacsintákat tegyük egy tányérra, simán porcukorral vagy megtöltve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük