Mennyei tiramisukrémes piskóta: az alapja pillekönnyű kakaós tészta

tiramisukremes-piskota-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok kedvenc desszertjét, a krémes tiramisut már tortaváltozatban, piskótával is elkészítheted.

Dobj fel, vidíts fel! Ezt jelenti a tiramisu magyarul. Garantált, hogy a krémes, kávéval átitatott, rétegezett desszertcsodától mindenki jobb kedvre derül.

Az olaszok méltán híres édességének több változata is van. A poharas, gyümölcsös variációk mellett érdemes megkóstolni a palacsintás vagy épp roládváltozatot is. Sőt, akár tortaként is kínálhatod. 

Ennek alapja a klasszikus kakaós piskóta. Ha a rumot sem hagynád ki belőle, keverd a kávéhoz, és azzal locsold meg a tésztát. 

Tiramisukrémes piskóta

tiramisus-piskota

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 1 dl étolaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csipet

A krémhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 3 evőkanál kávé

Tetejére:

  • cukrozatlan kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat óvatosan válasszuk ketté, és a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgákat a cukorral keverjük ki jól, majd öntsük hozzá az olajat. Adjuk hozzá a sütőporral és kakaóval vegyített lisztet is. Óvatosan forgassuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Arra ügyeljünk, hogy ne törjük meg a habot. 

A homogén masszát egyengessük sütőpapírral bélelt, közepes méretű tortaformába vagy kis méretű tepsibe. Toljuk forró sütőbe, és 170 fokon süssük meg körülbelül 25 perc alatt. Ha a tészta széle elválik az edénytől, vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki. 

A krémhez a tojásokat válasszuk szét, és a sárgákat keverjük világosra a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá a mascarponét. Fogassuk hozzá előbb a kemény habbá vert tojásfehérjét, majd az ugyancsak felvert tejszínt is. 

Állítsuk össze a tésztát. Vágjuk ketté a piskótát, és locsoljuk meg a kávéval. Kenjünk egy réteg krémet a piskóta tetejére. Ismételjük meg a rétegezést úgy, hogy a tetejére krém kerüljön. Tegyük a hűtőbe legalább két-három órára.

Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük