Ízes, sütőben sült cukkini – Belül krémesre, kívül aranybarnára pirul

sültcukkini2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ne szomorodjatok el, ha nincs otthon grillsütőtök, tepsiben is készíthettek finom, pirult zöldségeket.

Mivel nem mindenkinek van grillsütője vagy éppen kertje otthon, jól jönnek azok a receptek, amelyekkel a sütőben is elkészíthetjük az adott finomságot. Az alább olvasható recepttel ugyanazt az eredményt érhetjük el, mintha grillrácson készítettük volna a zöldséget.

A sült cukkini annál finomabb, minél kisebből és zsengébből készül, viszont ha nem sikerül ilyenhez hozzájutni, akkor érdemes minél több és minél vékonyabb szeletre vágni.

A pirosra sült cukkininek egyetlen egy titka van - nem szabad a sütés előtt megsózni. A só ugyanis kidobja a cukkiniben található rengeteg vizet, úgy inkább párolódni fog, mint sülni. Nagyon fontos tehát, hogy a cukkinit mindig utólag fűszerezzük, mikor készen van, rögtön szórjuk rá az ízesítőket, majd azonnal tálaljuk.

Sütőben sült cukkini

sültcukkini

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 kisebb darab cukkini
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál bazsalikom
  • 0.5 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. A sütő rácsát tegyük középre. Vékonyan olajozzunk ki egy tepsit.

A cukkiniket mossuk meg, hosszában negyedeljük el. Ha vastagabbak a cukkinik, akár 8 részre is vághatjuk őket. Tegyük őket egy tálba.

A fokhagymát reszeljük le, majd keverjük össze az olívaolajjal. Öntsük az olívaolajos fokhagymát a cukkinire, alaposan keverjük vele össze.

A cukkiniket tegyük a tepsire a vágott felükkel lefelé, hagyjunk köztük helyet. Süssük őket 8 percig, majd fordítsuk meg őket, süssük további 8 percig.

Míg sülnek, keverjük össze a bazsalikomot, a fűszerkeveréket, sót, borsot.

Még forrón szórjuk rá a cukkinire a fűszereket, alaposan keverjük össze, hogy mindenhova jusson belőlük. Azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük