Tartalmas, klasszikus ír pásztorpite: krémes krumplipüré sül a tetején
A pásztorpite egy autentikus ír és egyben brit étel is, amit a bárányhússal készült ragu tesz különlegessé.
A pásztorpite vagy pásztortorta egy darált bárányhússal készülő étel, amit gazdag szósszal és vajas, krémes burgonyapürével szokás felszolgálni.
A húsos töltelékhez borsót, sárgarépát és zellert adnak, ezektől igazán karakteressé válik majd az egyébként sem unalmas ízvilágú főétel.
Ír pásztorpite
Hozzávalók 4 személyre
A pitéhez:
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 2 db zellerszár
- 100 g zöldborsó
- 500 g darált báránycomb
- 2 ek liszt
- 500 ml marhahúsleves-alaplé
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 1 ek Worcestershire-szósz
- 1 db babérlevél
- 1 ek paradicsompüré
- 800 g burgonya
- 40 g vaj
- 125 ml tej
A kenéshez:
- 1 ek olvasztott vaj
Elkészítés:
A zellert, a sárgarépát, a hagymát tisztítsuk, illetve hámozzuk meg, majd vágjuk apróra.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és a borsót. Kevergetve pároljuk 5-10 percig.
Ezután adjuk hozzá a darált bárányhúst és keverjük alaposan össze. Kb. 10 percig főzzük.
Ezután adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük össze. Kb. 2 percig főzzük, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük fel az alaplével.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a Worcestershire-szószt és a paradicsompürét.
Forraljuk össze az ételt, majd vegyük le a lángot alacsonyra, és időnként megkeverve főzzük 30 percig.
Amikor a szósz kezd besűrűsödni, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint.
Amíg fő a ragu, pucoljuk meg és kockázzuk a krumplit, majd egy közepes lábasban forraljunk fel vizet egy teáskanál sóval, és főzzük meg benne 15 perc alatt. A kész krumplit csepegtessük le.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a krumplit. Egy villa segítségével nyomjuk össze, majd adjuk hozzá a tejet, és fakanállal addig keverjük, amíg krémesen össze nem áll. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a pürét.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy kb. 2-3 literes hőálló tálba öntsük bele a zöldséges, bárányos ragut. A tetejére kanalazzuk rá a krumplipürét, majd az egész tetejét kenjük meg olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt süssük meg a pitét.
A kész pitét vegyük ki a sütőből, pár percet várjunk, amíg hűl egy picit, majd tálaljuk.
-
2024-04-21 11:08:01
-
2024-03-23 09:28:01
-
2024-02-28 08:32:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!