Tartalmas, klasszikus ír pásztorpite: krémes krumplipüré sül a tetején

pasztorpite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pásztorpite egy autentikus ír és egyben brit étel is, amit a bárányhússal készült ragu tesz különlegessé.

A pásztorpite vagy pásztortorta egy darált bárányhússal készülő étel, amit gazdag szósszal és vajas, krémes burgonyapürével szokás felszolgálni. 

A húsos töltelékhez borsót, sárgarépát és zellert adnak, ezektől igazán karakteressé válik majd az egyébként sem unalmas ízvilágú főétel.

Ír pásztorpite

pasztorpite

Hozzávalók 4 személyre

A pitéhez:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db zellerszár
  • 100 g zöldborsó
  • 500 g darált báránycomb
  • 2 ek liszt
  • 500 ml marhahúsleves-alaplé
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 ek Worcestershire-szósz
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek paradicsompüré
  • 800 g burgonya
  • 40 g vaj
  • 125 ml tej

A kenéshez:

  • 1 ek olvasztott vaj
Recept idők

Elkészítés:

A zellert, a sárgarépát, a hagymát tisztítsuk, illetve hámozzuk meg, majd vágjuk apróra. 

Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és a borsót. Kevergetve pároljuk 5-10 percig. 

Ezután adjuk hozzá a darált bárányhúst és keverjük alaposan össze. Kb. 10 percig főzzük.

Ezután adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük össze. Kb. 2 percig főzzük, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük fel az alaplével.

Adjuk hozzá a babérlevelet, a Worcestershire-szószt és a paradicsompürét.

Forraljuk össze az ételt, majd vegyük le a lángot alacsonyra, és időnként megkeverve főzzük 30 percig. 

Amikor a szósz kezd besűrűsödni, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint.

Amíg fő a ragu, pucoljuk meg és kockázzuk a krumplit, majd egy közepes lábasban forraljunk fel vizet egy teáskanál sóval, és főzzük meg benne 15 perc alatt.  A kész krumplit csepegtessük le. 

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a krumplit. Egy villa segítségével nyomjuk össze, majd adjuk hozzá a tejet, és fakanállal addig keverjük, amíg krémesen össze nem áll. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a pürét.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy kb. 2-3 literes hőálló tálba öntsük bele a zöldséges, bárányos ragut. A tetejére kanalazzuk rá a krumplipürét, majd az egész tetejét kenjük meg olvasztott vajjal. 

Előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt süssük meg a pitét.

A kész pitét vegyük ki a sütőből, pár percet várjunk, amíg hűl egy picit, majd tálaljuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük