5 gyakori hiba, ami miatt jegesedik a hűtőszekrény: forró ételt sose tegyél bele

jegeshűtő
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kellemetlen, amikor a hűtő belsejében vastag jégtakaró képződik. A probléma kialakulásához sok minden hozzájárulhat, köztük az is, ha gyakran nyitogatod a fridzsider ajtaját.

Az új típusú hűtőszekrényeknél már nem kell ezzel a bosszantó problémával szembenézni, mivel a fejlett technikai megoldásoknak köszönhetően nem jegesednek. A No frost technológiával készült hűtőkben nem alakul ki dér vagy jég, viszont nagyon oda kell figyelni a masinára, be kell tartani a használati utasítást. 

Ha a konyhádban nem ennyire modern jégszekrény foglalja el a helyét, idővel sajnos előfordulhat, hogy a belső rész falán vastag jégtakaró képződik, amelytől úgy érezheti magát az ember, mintha az Északi-sarkra csöppent volna. A problémát a leggyakrabban úgy orvosolják, hogy kiürítik a hűtőt és teljesen leengedik. Sokan esküsznek rá, hogy amúgy is érdemes évente egyszer megejteni ezt a procedúrát, már csak az alapos takarítás érdekében is.

hct2

A hűtőben kialakult jegesedés több kellemetlenséget is okozhat, a hűtő oldalára fagyott vízben a penész és a baktériumok is könnyebben megtelepednek. A jeges hűtőszekrény a villanyszámlán is megmutatja magát, sokkal többet fogyaszt a masina, ha beköszönt a tél a belsejében.

Mitől jegesedik a hűtőszekrény?

Eltömődött a nyílás

Ha megtörtént a baj, akkor muszáj leereszteni. Ilyenkor alaposan vizsgáld át, lehet, hogy megtalálod a probléma forrását, például a jégszekrény belsejében, a hátsó falon található nyílás el van tömődve. Ez a nyílás a hűtőben összegyűlt víz elvezetésére szolgál, ha eltömődik, akkor a lecsapódó pára nem tud elfolyni, így a hűtőben marad és megfagy.

hct1

Tisztítsd meg a nyílást, használj hurkapálcikát, drótot vagy szívószálat, az eszközt helyezd a résbe és forgasd körbe. Ha az újraüzemelés után ismét hamar megtörténik a baj, akkor valószínűleg más áll a probléma hátterében.

Kerüld a hűtő gyakori nyitogatását

Népszerű masina a hűtő, sokszor cél nélkül nyitja ki az ember, ha kell, ha nem, olykor csak belekukkant. Az ilyen felesleges nyitogatások is hozzájárulnak a dér és a jég kialakulásához a nyitás során bekúszó meleg levegő miatt.

hct3

Rossz a szigetelés

A rosszul bezárt hűtőajtó és a gyakori nyitogatás mellett a rossz szigetelés is kiválthatja a problémát. A ludas szintén a beáramló meleg levegő. A szigetelést egyszerűen tudod ellenőrizni: helyezz a hűtő belsejébe bekapcsolt zseblámpát vagy telefont, csukd be az ajtót, ha kiszűrődik a fény, akkor rosszul záródik. Ezt a problémát minél előbb meg kell oldani, hogy elkerüld a jegesedést.

Tilos tűzhely vagy fűtőtest mellé helyezni

Hogy elkerüld a problémát, nem mindegy, hol szánsz helyet a hűtőnek a konyhában. Soha ne tedd tűzhely vagy fűtőtest mellé, mivel a meleg miatt sokkal több energiát kell használnia, a hűtő ajtajának kinyitásakor pedig sokkal több meleg levegő áramlik a belsejébe. 

hct4

Várd meg, míg kihűl az étel

Legyen szó egy fazék levesről vagy töltött káposztáról, mindig csak akkor helyezd a hűtőbe, ha már teljesen kihűlt az étel. A meleg hatására szintén pára éri a jégszekrény belejét, amely a hűtő falán csapódik le, így téli köntösbe öltözik a hűtő.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük