A 7 legjobb curry a húsostól a vegánig: a kedvenceinket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A curry lehet nagyon egyszerű, de bonyolult is, húsos és akár vegán is. Bárhogy is készíted, aromás fűszereivel és krémes szaftjával biztos rabul ejt majd. Elhoztuk a kedvenceinket inspirációnak.
A curry minden formában remek, hiszen a melengető fűszerek és az illatos szósz bármilyen alapot képes feldobni. Az alábbiakban elhoztuk a kedvenceinket, így te is kiválaszthatod azt az összeállítást, ami neked a legszimpatikusabb.
Japán curry
Ez a japán curry olyan egyszerű, könnyen beszerezhető zöldségeket használ, mint a sárgarépa vagy a krumpli, és a fűszerezése sem tolakodó. Jó választás abban az esetben, ha még csak most ismerkedsz az ázsiai ízekkel, vagy nem szereted a túlzottan csípős ételeket.
Szaftos curry csicseriborsóval
Ebben a húsmentes változatban a csicseriborsó biztosítja a szükséges fehérjemennyiséget, és az előző, japán verziótól eltérően egy indiai, pontosabban hindusztáni fűszerkeverék adja meg az alapízeket. A legtöbb indiai curryhez hasonlóan nem használ kókusztejet, a szósz krémességéről a paradicsom gondoskodik.
Marhahúsos curry
Jó hír a húsimádóknak, hogy a curry marhahússal is isteni. A hús lassú tűzön vajpuhára fő benne, közben pedig átveszi a fűszerek és a szósz ízét. A „vindaloo” különlegessége, hogy ecettel készül, amitől picit fanyar lesz az összhatás.
Zöldséges curry
Ezt a zöldséges curryt akár szivárványcurrynek is nevezhetnénk, annyira sokféle színes zöldség alkotja. A sok kókusztejjel és piros currypasztával készülő alapot szinte bármivel feldobhatod, és ha nagyon ragaszkodsz a húshoz, akkor csirkével, marhával vagy akár garnélával is készítheted.
Sütőtökös curry
A sütőtökös curry egy igazi bekuckózós fogás, nincs is jobb nála a hűvösebb napokon. Az alapja a sütőben krémesre sült, mézédes sütőtök, mindezt pedig csicseriborsó teszi még gazdagabbá. A recept abban is segít, hogy a fűszeres alapot magad állítsd össze, így egy igazán intenzív aromájú ételt kaphatsz.
Fűszeres csirkecurry
Ez a csirkés curry sűrű szafttal készül, amit élvezet lesz házi készítésű lepénykenyérrel tunkolni. Az alap egyszerű, amit kedvedre gazdagíthatsz további zöldségekkel: a karfiol, a cukkini és a tök is jól áll majd neki.
Egyszerű lencsecurry
Ha a zöldséges változatok megszállottja vagy, akkor ezt a lencsével készült curryt se hagyd ki. A lencse kiváló fehérjeforrás, így zöldséges fogásokban remekül pótolhatod vele a húst. Egyszerű változatot mutatunk, amely akár egy hétköznap estébe is belefér.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors