A csalán áldásos hatásai: a gyulladáscsökkentés csak a jéghegy csúcsa

Csalan-jotekony-hatasai-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csalán a népi gyógyászat egyik kiemelkedő gyógynövénye, amelyet lenyűgöző tulajdonságai miatt érdemes beépíteni a mindennapokba!

A csalánt (Urtiva dioica) legtöbben makacs gyomnövényként ismerik, amely kellemetlen csípős érzést hagy maga után, ha hozzáérünk.

A népi gyógyászatban azonban már évszázadok óta használják lenyűgöző tulajdonságai miatt, hiszen egész Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is őshonos. Manapság a legegyszerűbben szárított formában, teafűként vásárolhatod meg, de kapszulás vagy cseppes kivonatai is elérhetők. Emellett tavasszal és nyáron frissen szedve különleges ételeket készíthetsz belőle: krémleveshez, főzelékhez és gyakorlatilag bármilyen ételhez használható, ami spenótból készül, hiszen a két növény elkészítése nagyon hasonló.

A csalán szuper kalciumforrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort. Sok vitamin is van benne, legnagyobb mennyiségben C- és A-vitamin.

Csalan-jotekony-hatasai

Gyulladáscsökkentő arthritis esetén

A gyulladáscsökkentés a csalán egyik legismertebb tulajdonsága. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és más antioxidánsokat, így hatékonyan felveszi a harcot a gyulladásokat okozó szabad gyökökkel szemben. Belsőleg tea vagy kivonatok, külsőleg pedig borogatás formájában is jól alkalmazható ízületi gyulladás esetén önmagában, vagy kiegészítő kezelésként más gyulladáscsökkentő készítmények mellett.

Tisztítókúrában is szuper

A csalán másik legismertebb tulajdonsága a vérképző, vértisztító hatása, így tavaszi vagy időszakos tisztítókúrákba, fogyókúrákba is érdemes becsempészni. Erre a célra a legjobb és legegyszerűbb, ha a teáját fogyasztod: 1 bögre teához forrázz le 1 teáskanál szárított csalánt és 1 perc után szűrd le. Mivel a csalán jó vízhajtó, ezért húgyúti fertőzések esetén is hasznos a fogyasztása.

Csalan-jotekony-hatasai-1

Vércukor szabályozására

A csalán egy UD-1 nevű vegyületet is tartalmaz, amely a véráramba jutva az inzulinhoz hasonlóan viselkedik. Arról azonban nincsenek egyértelmű kutatási eredmények, hogy már kialakult cukorbetegség esetén képes lenne csökkenteni a vércukorszintet.

Szénanátha esetén is bevethető

A csalán szénanátha és más, allergia okozta enyhe légzési nehézség esetén is sikerrel alkalmazható. Ez a hatása annak köszönhető, hogy képes csökkenteni a vérben található hisztamin szintjét, amelyet a szervezetünk akkor termel, ha allergénekkel találkozik.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük