Kávézás pró és kontra – Mikor és mennyit fogyassz a fekete italból?

Kave
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kávé a víz után a második leggyakrabban fogyasztott folyadék, azonban nem csak pozitív hatásai vannak. Ezekre a szempontokra figyelj, hogy ne károsítsd vele a szervezetedet.

A kávé tiszta, természetes formájában egy sor egészségmegőrző tulajdonsággal rendelkezik. Főként antioxidáns hatásáról ismerjük, azonban kevés B-vitamint és magnéziumot is tartalmaz, azaz jótékony hatással van az agyműködésre, és javítja a testi és a szellemi teljesítményt. 

A probléma akkor kezdődik, amikor adalékanyagokkal együtt, vagy túl nagy mennyiségben kezded fogyasztani. Így például a tejjel felöntött latte vagy kapucsínó, a tejszínnel és cukorral készülő jegeskávé, vagy az ízesített szirupokkal és tejszínhabbal kiegészített kávékülönlegességek fokozottan károsak lehetnek és hizlalhatnak. Ugyanakkor a tiszta feketekávénak is számos káros mellékhatása ismert. 

A kávéfogyasztás káros hatásai

A kávé koffeint tartalmaz (főként ezért fogyasztjuk), ami egy erős serkentőszer. Fogyasztása olyan reakciókat válthat ki, mint például az álmatlanság, a szorongás, a gyomorproblémák vagy a magas vérnyomás.

Kave magas vernyomas

A koffein adrenalin termelésére ösztönzi a szervezetünket. Az adrenalin az a hormon, ami a „harcolj vagy menekülj” reakciót szabályozza, és termelődése főként akkor indul be, amikor valamilyen fenyegetéssel vagy veszélyhelyzettel nézünk szembe. Az adrenalin gyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást, és glükózt juttat a véráramba, amit az izmok azonnal hasznosítani tudnak. Röviden: felkészít a cselekvésre. És ez nagyszerű, ha valóban veszély fenyeget, és meg kell védenünk magunkat, azonban ha ez nem így van, akkor a felhasználatlan glükóz zsírrá alakul, és a szervezetünk elraktározza. Vagyis a kávézás súlygyarapodást is eredményezhet.

Mikor ne igyunk kávét?

A kávézáshoz legkevésbé alkalmas időpont az, amikor az íróasztalnál ülsz. Tévhit, hogy a kávé agyműködés-serkentőként funkcionál. A kiegyensúlyozott agyműködést a kiegyensúlyozott szervezet biztosítja a legjobban, amihez az elegendő pihenés és mozgás, illetve a megfelelő tápanyagbevitel a kulcs. Ha ugyanazt a hatást kávéval szeretnéd elérni, akkor egyre többet kell meginnod belőle, ugyanis a szervezet hamar hozzászokik, és függőséget is okoz.

Kave fuggoseg

És fontos, hogy a kávé (és az egyéb serkentőszerek) nem számít bele az ajánlott napi folyadékbevitelbe, sőt! Ha kávét fogyasztasz, akkor több vizet kellene innod, ugyanis kiszárítja a szervezetet.

Mikor igyunk kávét?

Kávéfogyasztásra a legjobb időpont az, amikor intenzív testmozgásra készülsz. Ilyenkor ugyanis a koffein valóban azt a funkciót tudja betölteni, amire rendeltetett: fokozza az állóképességet és a teljesítményt.

Kave mozgas

Kávéalternatívák

A kávé megterheli a gyomrot, emésztési problémákat, savas refluxot, szorongást és álmatlanságot is okozhat. Ha ilyen gondokkal küzdesz, semmiképp ne igyál napi egy csészénél többet, de lehet, hogy még azt sem kellene. A koffeinmentes kávé sem a legjobb megoldás, hiszen a szemeket átfogó vegyi kezelésnek vetik alá, hogy csökkentsék a kávé koffeintartalmát, és ez szintén nem egészséges. Stimuláló hatását ugyanakkor nem sikerül teljesen megszüntetni, így gyomorpanaszok esetén ez is tiltólistás készítmény. 

Szellemi felfrissüléshez fogyassz inkább zöld teát, aminek rengeteg más pozitív hatását is élvezheted majd, de a fehér vagy a rooibostea is hasonlóan jó lehet.

Kave rooibos tea

Ha azonban nem tudsz lemondani a kávéról, akkor próbáld ki valamelyik alternatíváját: a cikóriakávét, a pitypanggyökérkávét vagy a mediterrán gyógynövénykávét. Más frissítő és egészséges (bár nem teljesen koffeinmentes) opció a macagyökérital, a matcha zöld tea vagy a yerba maté.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük