![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Apró, de valódi vitaminbomba a ribizli: érdemes gyakran fogyasztani, amíg tart a szezon
![rcover](https://kep.index.hu/1/0/3888/38882/388824/38882421_2965901_c192dd86adda3145237fa276a30b46db_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A ribiszke a savanykás zamata miatt a nyár egyik nagy kedvence, nem csak magában érdemes falatozni, nagyon változatosan lehet felhasználni sütés, főzés során.
A bogyós gyümölcs mérete ne tévesszen meg. Picike, az íze mégis intenzív, telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, áldás a szervezetnek.
Az aprócska gyümölcs szezonja rövid életű, július végéig, augusztus elejéig élvezhető, érdemes belőle minél többet csemegézni - a nyári hőségben jólesik a hidegen kínált gyümölcs, de ne csak magában fogyaszd! A ribizliből különleges finomságok készülhetnek, télire mehet belőle a kamra polcára lekvár és szörp, de sütésnél és főzésnél is használható.
![ribizli](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3892/38924/389244/38924409_cd3bc2592505904df906caddeb451ec7_wm.jpg)
Kívül-belül pozitívan hat
Régen a ribizlire gyógyszerként tekintettek, ugyanis az apró gyümölcs dúskál a vitaminokban, különösen C-vitaminban, de B- és E-vitaminban sem szenved hiányt. A gyümölcs fogyasztása pozitívan hat az immunrendszerre, a szív és az erek állapotára, csökkenti a vérnyomást és a köszvény kialakulásának esélyét, antibakteriális hatással is bír, valamint gyulladásgátló, vízhajtó és az emésztésnek is jót tesz.
A bogyó antioxidáns tartalma kiemelkedő, így hidratálja és táplálja a száraz bőrt. Mivel kalóriatartalma alacsony, fogyókúra ideje alatt bátran ehető.
![rct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3888/38882/388825/38882549_89325cc5b94cea0075e4691850abb63b_wm.jpg)
Mutatjuk, mire figyelj vásárlásnál
A ribizli különböző színekben terem, lehet kapni fehéret, amelynek a húsa sárgásfehér, zamatában enyhén savanykás. Van még rózsaszínű, piros, arany és fekete ribizli is. A boltokban a leggyakrabban piros ribizlit lehet kapni, de fekete is előfordul. Előbbi erőteljesen savanykás, sok vasat tartalmaz, javítja a vérképzést, étvágynövelő hatással bír. Utóbbi húsosabb, mint a többi fajta, kevésbé savanykás a zamata.
Vásárlásnál mindig a szép, fényes, hibátlan bogyókat keresd, amelyek nincsenek megnyomódva. A feszes szemek hűtőben tárolva 3-5 napig eltarthatóak.
![rct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3888/38882/388826/38882601_554c19d878593e75d83fdc0185583b0e_wm.jpg)
Amennyiben a kertedben is megterem a finomság, soha ne szedd esőben vagy utána, mert a ribizli hamar romlásnak indul.
Mi készüljön a ribizliből?
Sok finomság gyártható a gyümölcsből. Szezonjában sok nagymama készít az unokáknak fantasztikus ribizliszörpöt, lekvárt, zselét, de más különlegességek is készülhetnek a bogyóból. Süteményekbe szuperül illik, csempészd muffintésztába, szórd a szemeket piskótamasszába, de pavlova tortán is tökéletes, díszítőelemként is lehet használni.
![rct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3888/38882/388825/38882529_c13936b42a61a24c5a51d8055db4412d_wm.jpg)
A ribizlit érdemes nyári gyümölcsökből készült salátába forgatni, valamint fanyar, hűsítő gyümölcsleves is összedobható belőle. Sőt, pikáns mártásokat is készíthetsz a gyümölcsből, amelyet sültek mellé kínálhatsz.
Fotók: Getty Images