A világ leghíresebb séfje is csirkének nézte a növényi húst - De mi is ez?
Ökológiai lábnyom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csirkecomb, bio vagy szabadtartás, és egész biztosan Dél-Franciaországból jön - tippelt Ferran Adria, a világ egyik leghíresebb séfje, amikor megkóstolt egy titokzatos ételt, amit egy holland barátja főzött neki. A kaja isteni volt, a hús textúrája tökéletes. Csak egy apróság nem stimmelt: a tányéron nem is volt hús.

Adria 2011-ben egy konyhai ugratás áldozata lett, a feltálalt "baromfit" a mára már 40 különféle húsimitációt gyártó holland Vegetáriánus Hentes (De Vegetarische Slager) cég gyártja szójából, és egyéb növényi alapanyagokból. A siker akkora, hogy a termelés a szűk keresztmetszet, már 70 országban árulják a növényi húst, és tavaly 25 millió eurós (kb 8 milliárd forintos) profitot tehetett zsebre a társaság - írta a Bloomberg.

A Vega Hentes alapítója Jaap Korteweg 20 évvel ezelőtt a farmján ácsorgott, és egyáltalán nem álmodott világsikerről. Sőt, vega sem volt. Viszont amikor a sertésinfluenza miatt a környékén 1 millió állatot kellett lemészárolni, két okból is gondolkodóba esett. Egyrészt azon, vajon bölcs dolog-e ennyire az állattartásra támaszkodnia a gazdaságban. Másrészt pedig azon, hogy milyen módon is használjuk az állatokat a húsgyártásban. Ezt követően nem sokkal felhagyott a húsevéssel.

36281517 1785860461491398 8039016323738501120 n

Ahogy a biogazdálkodást tanulta az üzletben, egy kérdés nem hagyta nyugodni: nem lehetne valahogy lerövidíteni a táplálékláncot? Ahelyett, hogy megetetjük a növényt a csirkével, hogy aztán húshoz jussunk, nem lehetne valahogy kihagyni a közvetítő csirkét (vagy malacot vagy marhát), és rögtön a növényből gyártani a húst? Ezzel nem csak a folyamat ökológiai lábnyoma lenne sokkal kisebb, hanem az állatok tömeges kivégzésére sem lenne szükség.

Az utolsó lökést egy véletlen találkozás adta meg, amikor Korteweg megismerkedett az egész életében vega, állati jogokért harcoló holland szenátor Niko Koffemannal. Elkezdtek arról beszélgetni, milyen technológiák állnak rendelkezésre, amelyekkel viszonylag sikeres növényi húst lehet gyártani, amikor Koffeman egyszer csak megkérdezte: Mi lenne, ha csinálnánk egy saját gyárat? Egy héttel később a két ember megalapította közös cégét.

Korteweg adta a tőkét, ami ahhoz kellett, hogy partnerségre lépjenek a Wageningen Egyetem Kutatóközpontjával, ahol már több, mint egy évtizede foglalkoztak a növényi hússal. Ahogy az első recept oda jutott, hogy Korteweg - akinek máig vétójoga van a termékeket illetően - leokézta, kezdődhetett a felhajtás. Már csak egy jó kis név kellett, amire sokan felkapják a fejüket. Ez lett a Vegetáriánus Hentes. 

Ezt is szeretjük