Budapest 3 legjobb gyrosozója: ezeket a büféket érdemes felfedezni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyrosbüféből nincs hiány, ha Budapest térképét nézzük, viszont ha a legfinomabbat szeretnéd megtalálni, nem mindegy, melyikbe térsz be.
Tegyünk egy képzeletbeli sétát a körúton, szinte minden sarkon gyrosos büfére bukkanni. Van olyan hely, ahol autentikus ízekkel csábítanak, míg máshol magyaros vagy épp erdélyi ízvilágot adnak a híres utcai ételnek.
Szeretem a gyrost, ezzel biztosan nem vagyok egyedül, de nem igazán vagyok az az étterembe járó típus, sok mindent szemügyre veszek, mielőtt betérek egy helyre. Ha viszont beleszerettem a kínálatukba, akkor visszatérő vendég leszek.
Cseppet sem volt egyszerű Budapest legjobb gyrosát megtalálni. Hiába bőséges a kínálat, vannak helyek, melyek túlértékeltek, míg mások szinte észrevehetetlenül megbújnak, pedig ott található a legfinomabb a gyros!
No de akkor vágjunk is bele, mutatjuk, hova érdemes betérni, ha igazán finom gyrost ennél, ahol nemcsak az étel kifogástalan, hanem a kiszolgálás és az üzlet higiéniája is rendben van.
Gyros – Üllői út 40.
A simán csak Gyros névre hallgató büfé már több mint 30 éve bújik meg a Corvin árkádjai alatt. Könnyű mellette elmenni, pedig itt található a város legfinomabb gyrosa és falafelje. A húst és a zöldségeket isteni pitába pakolják, méghozzá nagyon bőségesen. A kézzel formázott pita egyenesen Görögországból érkezik. A gyros kétféle szósszal kérhető, az egyik tzatzikis, a másik pedig pikáns, mindkettő mennyei. Tényleg kihagyhatatlan!
Leonidas Gyros – Üllői út 214/4
A Leonidas is évek óta várja a gyros szerelmeseit az Üllői úton, nemrég pedig a Mester utcában is megtalálható az étkezde, mely általában telt házzal üzemel. Ha rossz időben érkezel, akkor ki kell állnod a sort, de a végén biztosan elégedetten távozol. A Leonidasban a hús fűszeres páccal készül, a visszatérő vendégek nagy kedvence pedig a füstölt sajtos répasaláta, amit muszáj megkóstolni. A hús vaslapon sütött pitába kerül, így a tészta kellemes füstös kérget kap, de a belseje puha marad.
Saloniki Gyros Taverna – Haller utca 2.
A Saloniki Gyros 2017 óta várja a görög konyha szerelmeseit a Haller utcában. Ha először mész, ne ebédidőben tedd, mert a sarokig is állhat a sor. A büfében nem csak a hús szerelmesei érezhetik otthon magukat, gondoltak a vegákra és a vonalaikra figyelőkre is, merthogy itt még fitt saláta is kérhető. A gyroskínálatból érdemes a Hybrid tekercset letesztelni, melyben a hús mellé cheddar sajtgolyó is kerül. A vega tekercsre sem lehet panasz, bőségesen telepakolják cheddar sajtgolyóval, sült krumplival, illetve 3-féle saláta, lila hagyma és paradicsom is kerül bele. Itt is finom a répasaláta, mellette pedig a kissé pikáns fetakrémet is érdemes megkóstolni.
Fotók: Getty Images