![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hűtőben vagy szobahőmérsékleten kell tárolni a vajat? Eddig áll el hűtés nélkül
![vcover](https://kep.index.hu/1/0/3464/34646/346468/34646865_2652359_65aea081909f1718f3170faf7b82c295_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tejtermékeknek szigorúan a hűtőben a helyük, szobahőmérsékleten tárolva gyorsan megromlanak az érzékeny alapanyagok.
Mi a helyzet a kocka vajjal? Teavaj, tömb vagy kocka vaj, bárhogy is nevezzük, a jégszekrényből kivéve lehetetlenség vele megkenni a szendvicsnek szánt pékárut, de még az ízét sem lehet érezni hidegen.
Épp ezért sok családban nem teszik hűtőbe a vajat, vagy játszadozva a tárolásával hol hűtőbe kerül, hol pedig kint marad. Ez pedig újabb kérdésekhez vezet. Jót tesz a vaj minőségének a hidegről melegre vándorlás? És meddig áll el szobahőmérsékleten tárolva? Ha kocka vajjal készülne a szendvics, akkor használat előtt 20-30 perccel érdemes kivenni, mert így könnyedén lehet dolgozni a finomsággal.
A kenhető, lágy textúra miatt sok háztartásban inkább úgy döntenek, hogy a konyhapulton marad a vaj, így sokkal kényelmesebb használni. Egyszerű megoldás, de vajon mennyire ártalmas?
![vct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3464/34647/346470/34647063_a810a45ff855863293955fb8d04de881_wm.jpg)
A pasztörizált vaj maradhat szobahőmérsékleten
A pasztörizált vajak számára nem jelent gondot, ha kint maradnak a konyhapulton, mivel az így készült tejterméket magas hőmérsékleten hőkezelték, ezért nem marad bennük olyan életképes mikroorganizmus és spóra, amely szobahőmérsékleten tárolva szaporodásnak indulna.
Az ilyen vajak 1-2 hétig állnak el szobahőmérsékleten, persze azért nem árt résen lenni és elolvasni, ami a csomagolásra van írva. Ha a kint tárolt vaj megromlott, arról a színe és a szaga is árulkodni fog, penészfoltok is megjelenhetnek rajta, akkor pedig gondolkodás nélkül kukába kell dobni a tejterméket. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a hűtőből ki-be jár a vaj, a színe és az aromája árulkodó lesz, ha az elváltozás érzékelhető rajta, akkor nem szabad elfogyasztani.
Ha továbbra is a hűtőben tárolás a szimpatikus, de az már kevésbé, hogy fogyasztás előtt érdemes előbb kivenni, akkor különböző trükköket alkalmazva lehet kenhetőbbé varázsolni a vajat. Az egyik ilyen bevált módszer, ha egy üvegpohárba forró víz kerül, vagy a pohár 20-30 másodperc alatt a mikróban átmelegszik, majd a tányéron lévő vajra kell borítani az üres, meleg poharat, 1-2 percig várni, és máris csúszik a kockán a kés. A vaj - magas zsírtartalma miatt - fagyasztóban is tárolható, így akár 10 hónapig is megőrzi minőségét.
Fotó: Getty Images