Hűtőben vagy szobahőmérsékleten kell tárolni a vajat? Eddig áll el hűtés nélkül

vcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tejtermékeknek szigorúan a hűtőben a helyük, szobahőmérsékleten tárolva gyorsan megromlanak az érzékeny alapanyagok.

Mi a helyzet a kocka vajjal? Teavaj, tömb vagy kocka vaj, bárhogy is nevezzük, a jégszekrényből kivéve lehetetlenség vele megkenni a szendvicsnek szánt pékárut, de még az ízét sem lehet érezni hidegen. 

Épp ezért sok családban nem teszik hűtőbe a vajat, vagy játszadozva a tárolásával hol hűtőbe kerül, hol pedig kint marad. Ez pedig újabb kérdésekhez vezet. Jót tesz a vaj minőségének a hidegről melegre vándorlás? És meddig áll el szobahőmérsékleten tárolva? Ha kocka vajjal készülne a szendvics, akkor használat előtt 20-30 perccel érdemes kivenni, mert így könnyedén lehet dolgozni a finomsággal.

A kenhető, lágy textúra miatt sok háztartásban inkább úgy döntenek, hogy a konyhapulton marad a vaj, így sokkal kényelmesebb használni. Egyszerű megoldás, de vajon mennyire ártalmas?

vct

A pasztörizált vaj maradhat szobahőmérsékleten

A pasztörizált vajak számára nem jelent gondot, ha kint maradnak a konyhapulton, mivel az így készült tejterméket magas hőmérsékleten hőkezelték, ezért nem marad bennük olyan életképes mikroorganizmus és spóra, amely szobahőmérsékleten tárolva szaporodásnak indulna. 

Az ilyen vajak 1-2 hétig állnak el szobahőmérsékleten, persze azért nem árt résen lenni és elolvasni, ami a csomagolásra van írva. Ha a kint tárolt vaj megromlott, arról a színe és a szaga is árulkodni fog, penészfoltok is megjelenhetnek rajta, akkor pedig gondolkodás nélkül kukába kell dobni a tejterméket. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a hűtőből ki-be jár a vaj, a színe és az aromája árulkodó lesz, ha az elváltozás érzékelhető rajta, akkor nem szabad elfogyasztani.

Ha továbbra is a hűtőben tárolás a szimpatikus, de az már kevésbé, hogy fogyasztás előtt érdemes előbb kivenni, akkor különböző trükköket alkalmazva lehet kenhetőbbé varázsolni a vajat. Az egyik ilyen bevált módszer, ha egy üvegpohárba forró víz kerül, vagy a pohár 20-30 másodperc alatt a mikróban átmelegszik, majd a tányéron lévő vajra kell borítani az üres, meleg poharat, 1-2 percig várni, és máris csúszik a kockán a kés. A vaj - magas zsírtartalma miatt - fagyasztóban is tárolható, így akár 10 hónapig is megőrzi minőségét.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon