![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szalagos, csöröge, krumplis, a fánkot mindenki szereti – 8 kedvenc receptünket mutatjuk
![fánkcover](https://kep.index.hu/1/0/3421/34212/342124/34212491_2619705_3baef8df69720e537d86348afb5a538a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A fánk kedvelt édesség, az egész világon szeretik és készítik, a legnagyobb fánkrajongók hírében mégis az amerikaiak állnak, ők a lyukas közepű pampuskájukról ismertek.
A fánk a leggyakrabban kelt tésztából készül, sokszor édes töltelékkel készítik, a tetejét mázzal szokták bevonni, de porcukorral is elég meghinteni. Fánkoz hasonló tésztát már az ókori rómaiak és görögök is fogyasztottak, egyes feljegyzések szerint mézzel vagy halszósszal ízesítették.
A fánk térhódítása
Az édesség európai térhódításáról két legenda is ismert. Az egyik szerint Marie Antoinette királyné megszökött a Tuileriákban rendezett farsangi álarcosbálról, elvegyült az utcai tömegben. A királyné séta közben megéhezett és egy mézeskalácsos mestertől vásárolt fánkot, ami annyira megízlett neki, hogy az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az összes darabot belőle. A karnevál elmúltával a királyné a palotába rendelte a fánksütőt, akinek meg kellett osztania a receptjét a cukrásszal: bár egy kis módosítással készítették a finomságot, a királyi lakomák nagy kedvence lett.
Egy másik forrás szerint a fánk bécsi eredetű. A fennmaradt történet szerint meghalt egy ügyes kezű pék, akinek a műhelyét az özvegye vitte tovább. Egy nap az özvegy összetűzésbe keveredett egy elégedetlen vásárlóval - a pékné dühében fogott egy tésztát és a vásárló fejéhez akarta dobni, de célt tévesztett, a tészta a forró zsiradékban landolt. A véletlen jóvoltából készült el az első aranysárga fánk, amit a bécsiek azóta Krapfennak neveznek.
Hazánkban a fánk a 19. században terjedt el, farsangkor nagyon kedvelt édesség. Rengetegféle fánkvariáció ismert - burgonyás, csöröge, omlós, túrós és még bőven sorolhatnám. Most képes összeállításunkban isteni fánkokat szedtünk egy csokorba, érdemes kipróbálni őket.
Cover: Getty Images