Szalagos, csöröge, krumplis, a fánkot mindenki szereti – 8 kedvenc receptünket mutatjuk

fánkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fánk kedvelt édesség, az egész világon szeretik és készítik, a legnagyobb fánkrajongók hírében mégis az amerikaiak állnak, ők a lyukas közepű pampuskájukról ismertek.

A fánk a leggyakrabban kelt tésztából készül, sokszor édes töltelékkel készítik, a tetejét mázzal szokták bevonni, de porcukorral is elég meghinteni. Fánkoz hasonló tésztát már az ókori rómaiak és görögök is fogyasztottak, egyes feljegyzések szerint mézzel vagy halszósszal ízesítették.

A fánk térhódítása

Az édesség európai térhódításáról két legenda is ismert. Az egyik szerint Marie Antoinette királyné megszökött a Tuileriákban rendezett farsangi álarcosbálról, elvegyült az utcai tömegben. A királyné séta közben megéhezett és egy mézeskalácsos mestertől vásárolt fánkot, ami annyira megízlett neki, hogy az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az összes darabot belőle. A karnevál elmúltával a királyné a palotába rendelte a fánksütőt, akinek meg kellett osztania a receptjét a cukrásszal: bár egy kis módosítással készítették a finomságot, a királyi lakomák nagy kedvence lett.

Egy másik forrás szerint a fánk bécsi eredetű. A fennmaradt történet szerint meghalt egy ügyes kezű pék, akinek a műhelyét az özvegye vitte tovább. Egy nap az özvegy összetűzésbe keveredett egy elégedetlen vásárlóval - a pékné dühében fogott egy tésztát és a vásárló fejéhez akarta dobni, de célt tévesztett, a tészta a forró zsiradékban landolt. A véletlen jóvoltából készült el az első aranysárga fánk, amit a bécsiek azóta Krapfennak neveznek.

Hazánkban a fánk a 19. században terjedt el, farsangkor nagyon kedvelt édesség. Rengetegféle fánkvariáció ismert - burgonyás, csöröge, omlós, túrós és még bőven sorolhatnám. Most képes összeállításunkban isteni fánkokat szedtünk egy csokorba, érdemes kipróbálni őket.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon