Fölösleges vagy hasznos eszköz a fokhagymanyomó? Mi történik a fokhagymával, ha áttörjük?

fokhagyma cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Jó-e a fokhagymának, ha átpasszírozzuk, avagy újabb felesleges porfogót találtam a konyhámban.

Ahogy a mikróval és a kenyérpirítóval kapcsolatban megírtam, hogy miért nem szeretem őket, sőt, miért tartom őket feleslegesnek, úgy jöttem rá, hogy a fokhagymanyomóhoz sem értem hozzá már mintegy tíz éve. Ennek a jelenségnek pedig rengeteg oka van. 

Először is a fokhagymanyomó használata egyáltalán nem praktikus. A gerezd belseje kis kukacokban jön ki a nyomó lukain, gyakran a nyomás pillanatában a konyha négy égtája felé spriccelve magából a fokhagymából facsart olajat, majd a nyomó felületéről valamilyen eszközzel le kell kaparni az így kapott pépet.

A belsejében elméletileg csak a héja marad, gyakorlatilag a gerezd bő negyede beleszorul. Ez pedig nem csak pazarlást jelent, de rettenetesen kellemetlen belőle kikaparászni is, eszközzel nehéz vagy lehetetlen, ujjal még megy, de utána napokig fokhagymaszagú ujjakkal simogathatjuk szeretteink fejét. 

Keserű, erős, csípős

És ezek voltak a technikai problémák, most jönnek a súlyosabb aggályok. A fokhagyma egy illatos, aromás fűszer, ami, ha túlzásokba esünk vele, mindent elnyom maga körül. Ez történik, ha egyszerűen túladagoljuk, illetve akkor is, amikor áttörjük. A fokhagymanyomó annyira szétzúzza a gerezdet, hogy kipréseli belőle az olajokat is, így a pép, amit az ételbe teszünk, túlságosan erős, csípős, maró hatású lesz. Sőt, a fokhagyma túlzott összezúzása akár egy kesernyés, kellemetlen mellékízzel is együtt járhat, amit végképp nem szeretnénk az ételeinkhez adni.

A hagyma és a hő

A probléma akkor csúcsosodik ki igazán, mikor a fokhagyma olajba kerül. Ebben az esetben ugyanis, ha pép formájában van, akkor másodpercek alatt ég meg az olajban és lesz keserű, rettenetes íze. A folyamat gyakorlatilag kontrollálhatatlan. Ha viszont nagyobb darabokra aprítva kerül az olajba, érezni fogjuk a pillanatot, mikor már illatozni kezd, de még nem égett meg, és aszerint tudunk tovább cselekedni.

Paradox módon a fokhagyma úgy működik, hogy minél jobban összezúzzuk, annál erősebb lesz az íze. Ezért lehet, hogy a fokhagymanyomón való áttörésen túl minden más megoldás jobb a felhasználására a reszeléstől kezdve egészen a késsel való finomra aprításon át addig, hogy megtörjük a kés lapjával, majd egészben adjuk az ételhez. Kés és reszelő amúgy is van otthon, teljesen felesleges egy további eszköz, ami csak a helyet foglalja a fiókban.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon