8 izgalmas recept főtt tojásból: maradékfelhasználás okosan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha húsvét után maradt főtt tojás a hűtődben, használd fel ezekben az izgalmas receptekben, krémes kence, színes saláta készülhet belőle, de főételekbe is belecsempészheted.
Ünnepekkor nagyon nehéz belőni a mennyiségeket, szinte mindig előfordul, hogy valamiből kevés vagy éppen túl sok készült. Ha így jártál a főtt tojással, mutatunk pár szuper receptet, amelyekben újjászülethet.
Medvehagymás tojáskrém
A legegyszerűbb és mégis egyik legfinomabb étel, amit főtt tojásból készíthetsz, az a tojáskrém. Bár sokféle ízesítésben készülhet, a majonézes változat picit töményebb, így érdemes kipróbálni ezt a receptet, amelyben joghurt lágyítja. Szezonjában medvehagymával dobd fel, de ha épp nem kapható, akkor snidlinggel és zöldhagymával is tökéletes lesz.
Stefánia-vagdalt
Igazi klasszikus recept, amelyhez jól jön, ha lapul a hűtőben megmaradt főtt tojás. A massza összeállítása nem tart sokáig, és a formázására sem kell sok időt szánnod. A Stefánia-vagdalt nagy előnye, hogy hidegen és melegen is finom, sőt, ha szép szeleteket szeretnél vágni, érdemes is megvárni, míg kihűl. A masszát bátran felturbózhatod chilivel, friss zöldfűszerekkel, akár még aszalt paradicsommal is.
Tojásos szendvics
A japánok tamago sandónak nevezett ételében a tojás a főszereplő, kétféleképpen is belekerül: először is két szelet kenyér közé tojáskrémet kanalaznak, de még egész főtt tojást is rejtenek bele, biztos, ami biztos. Ha van rá lehetőséged, japán majonézzel készítsd a krémet, de természetesen az itthon kapható változatokkal is működik a recept.
Tojásos tonhalkrém
A kencéknél maradva, ha feldobnád a klasszikus tojáskrémet, keverd össze tonhallal! Egészen laktató és tartalmas lesz ez a kence, friss kenyérre kenve isteni finom! Érdemes fűszernövényekkel és hagymával feldobni, de majonézt is keverhetsz bele, ha nem számítanak a kalóriák.
Céklás savanyított tojás
Ha nem szeretnél sima főtt tojást tálalni, próbáld ki ezt a különleges, céklával színezett és savanyított változatot! Igaz, rá kell szánni az időt, mert a tojásnak egy napig kell a céklás lében állnia, hogy átvegye az ízét és a színét is. Nagy előnye még a receptnek, hogy nem kell hozzá sok minden, csak egy klasszikus ecetes-cukros levet kell hozzá készíteni, majd a céklával megszínezni.
Zöldséges-tojásos tésztasaláta
Ha egy laktató ételt készítenél a főtt tojásból, amely főételként is megállja a helyét, kence helyett készíts belőle tésztasalátát. Zöldségekkel és makarónival keverve nagyon tartalmas lesz, a majonézes szósz pedig megkoronázza az egész fogást. Hogy lágyíts az ízeken, joghurtot is keverj bele, és zöldfűszerrel tedd frissebbé az összhatást.
Rakott krumpli
A főételeknél maradva nem maradhat ki a sorból a nagy klasszikus, a rakott krumpli. Sok kolbásszal, sajttal és tejföllel készítve nagyon laktató és szaftos lesz. Hogy a burgonya biztosan megpuhuljon, érdemes előfőzni, legalább félpuhára, így nem kell attól félned, hogy ropog majd a fogad alatt. Mivel a kolbász elég fűszeres, az alapízesítőkön kívül nem lesz másra szükséged.
Főtt tojással töltött csirkemell
Pár hozzávalóból egy különleges és laktató húsételt tehetsz az asztalra: ha a csirkemellet megtöltöd tojással és sajttal, garantáltan szaftos lesz, és sokkal izgalmasabb is. A főtt tojást karikázva és reszelve is a húsba rejtheted, majd tekerd fel, rögzítsd hústűvel, told a sütőbe, és tálalhatod is az omlós, tartalmas sültet.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors