Te tudod, mi a különbség a házmester és a hosszúlépés között? Fröccsszótár!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fröccs témájában annyit tudnak vitatkozni a borosok, mint akárki más bográcsozás közben egy adag lecsó fölött állva. Fehérből vagy rozéból, jó vagy közepes borból, szódával vagy ásványvízzel, milyen hígításban lesz a legjobb?

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy kell-e bele levendula? Szerintem nagyon nem, sőt, uborka sem, annak ellenére, hogy ezek a változatok mostanában őrületesen menők országszerte, különösen a Balaton környékén, de ez végül is nem limonádé, hanem fröccs. Itt a lényeg a buborék és a bor, na meg a hőmérséklet, mert nincs a világon szomorúbb dolog egy langyos fröccsnél. 

Fröccssztori

Bár sokan magyar találmánynak gondolják a fröccsöt, ez egyáltalán nem biztos, valószínűleg német nyelvterületről származik. A legenda mindenesetre Vörösmarty Mihálynak tulajdonítja az elnevezést, aki túl németesnek találta a spriccer kifejezést, ezért kiötlötte inkább a fröccsöt, de ki tudja, ebből mi az igazság. Az mindenesetre biztos, hogy a 19. század vége felé már nagyon népszerű italnak számított, ettől kezdve születtek a különböző legendákat és keverési arányokat változatos módon megnevező fröccsfélék, amelyek között - jelentős csapos-múlttal is - ember legyen a talpán, aki eligazodik. 

fro ccs 1 1

Kisfröccs

Egyéb elnevezései: rövidlépés, fütty

Keverési arány: 1 deci szóda, 1 deci bor 

Nagyfröccs

Egyéb elnevezései: spriccer, hajtás, húzás

Keverési arány: 2 deci bor, 1 deci víz

Fordított vagy hosszúlépés

Keverési arány: 1 deci bor, 2 deci víz

fro ccs 1

Házmester

Keverési arány: 3 deci bor, 2 deci szóda

Lakófröccs

Egyéb elnevezései: sportfröccs

Keverési arány: 1 deci bor, 4 deci szóda

Vice házmester

Keverési arány: 2 deci bor, 3 deci szóda

Egyéb furcsaságok

Ezek még csak a legismertebb és leggyakrabban rendelt fröccsfajták, rengeteg különböző létezik még ezeken túl az Újházy fröccstől kezdve - amelynek esetében kovászos uborka levével keverik a bort - egészen a Krúdyig, ahol 9, azaz kilenc deci borhoz kerül csupán egyetlen deci szóda. A kedvencem mégis a harmat, emlékszem olyan törzsvendégre kocsmáros koromból, aki mindig így kérte. A kisharmatnál csak egy apró spriccnyi szódát adunk a borhoz, a nagynál pedig egy valamivel nagyobbat, de éppen csak annyit, hogy kissé feldobja, szénsavval gazdagítsa a bort. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük