![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Te tudod, mi a különbség a házmester és a hosszúlépés között? Fröccsszótár!
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A fröccs témájában annyit tudnak vitatkozni a borosok, mint akárki más bográcsozás közben egy adag lecsó fölött állva. Fehérből vagy rozéból, jó vagy közepes borból, szódával vagy ásványvízzel, milyen hígításban lesz a legjobb?
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy kell-e bele levendula? Szerintem nagyon nem, sőt, uborka sem, annak ellenére, hogy ezek a változatok mostanában őrületesen menők országszerte, különösen a Balaton környékén, de ez végül is nem limonádé, hanem fröccs. Itt a lényeg a buborék és a bor, na meg a hőmérséklet, mert nincs a világon szomorúbb dolog egy langyos fröccsnél.
Fröccssztori
Bár sokan magyar találmánynak gondolják a fröccsöt, ez egyáltalán nem biztos, valószínűleg német nyelvterületről származik. A legenda mindenesetre Vörösmarty Mihálynak tulajdonítja az elnevezést, aki túl németesnek találta a spriccer kifejezést, ezért kiötlötte inkább a fröccsöt, de ki tudja, ebből mi az igazság. Az mindenesetre biztos, hogy a 19. század vége felé már nagyon népszerű italnak számított, ettől kezdve születtek a különböző legendákat és keverési arányokat változatos módon megnevező fröccsfélék, amelyek között - jelentős csapos-múlttal is - ember legyen a talpán, aki eligazodik.
![fro ccs 1 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290895/29089567_e32f190636e8e46891aa97db92aacd54_wm.jpg)
Kisfröccs
Egyéb elnevezései: rövidlépés, fütty
Keverési arány: 1 deci szóda, 1 deci bor
Nagyfröccs
Egyéb elnevezései: spriccer, hajtás, húzás
Keverési arány: 2 deci bor, 1 deci víz
Fordított vagy hosszúlépés
Keverési arány: 1 deci bor, 2 deci víz
![fro ccs 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290895/29089571_4c973446613b37b325b2f8f097fd919e_wm.jpg)
Házmester
Keverési arány: 3 deci bor, 2 deci szóda
Lakófröccs
Egyéb elnevezései: sportfröccs
Keverési arány: 1 deci bor, 4 deci szóda
Vice házmester
Keverési arány: 2 deci bor, 3 deci szóda
Egyéb furcsaságok
Ezek még csak a legismertebb és leggyakrabban rendelt fröccsfajták, rengeteg különböző létezik még ezeken túl az Újházy fröccstől kezdve - amelynek esetében kovászos uborka levével keverik a bort - egészen a Krúdyig, ahol 9, azaz kilenc deci borhoz kerül csupán egyetlen deci szóda. A kedvencem mégis a harmat, emlékszem olyan törzsvendégre kocsmáros koromból, aki mindig így kérte. A kisharmatnál csak egy apró spriccnyi szódát adunk a borhoz, a nagynál pedig egy valamivel nagyobbat, de éppen csak annyit, hogy kissé feldobja, szénsavval gazdagítsa a bort.
Fotók: Ács Bori/Sóbors