Készülj fel a fügeszezonra: 6 kedvenc receptünket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Pofonegyszerű forró fehér csoki: 3 hozzávalós recept
Mogyorós-csokis keksz a sütisdobozba: dupla adaggal indíts
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
A füge az ősz egyik várva várt slágergyümölcse: igaz, hogy aszalva egész évben beszerezhető, ám a friss füge ízét semmi sem tudja visszaadni. E mediterrán gyümölcsből ráadásul a lekvártól a süteményen át a pácig szinte bármilyen ételt készíthetsz!
A fügét bár apró magvai miatt nem mindenki szereti, élettani hatásai végett érdemes ezt újragondolni. Amellett, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket, és bizonyítottan jótékony hatással bír a különböző daganatos megbetegedésekkel szemben – mellrák, prosztatarák –, vitalizálja is a testet, illetve vírusölő hatással is rendelkezik.
Rendkívül magas a béta-karotin-tartalma, és számos vitamin is magas koncentrációban megtalálható benne. Ilyen az A-, K- és E-vitamin. Emellett kalciumtartalma is kiemelkedő, illetve az omega-3 és omega-6 zsírsav tartalma is magas. Sikeresen alkalmazzák a gyomorhurut kezelésében, és hatékonyan csökkenti a felfúvódást, illetve javítja a bélműködést. Érdekessége még, hogy bár hashajtó hatással is rendelkezik, sem hasmenést, sem görcsöket nem okoz.
Szóval mondhatjuk, hogy a fügével megfogtuk az Isten lábát, hiszen ennek az apró gyümölcsnek köszönhetően ősszel sem maradunk vitaminokban gazdag, friss gyümölcs nélkül.
Ennek apropóján a 6 legkedvesebb receptünket válogattuk össze a fügeszezonra építve.
Fügelekvár a javából
Van, aki a fügét magában nem, de a lekvárverzióját egyenesen imádja. Nekik ajánljuk ezt a tartósítószer-mentes, citrommal, mézzel és vaníliával készült lekvárreceptet.
Füge csirkecombbal
A füge története egészen a Bibliáig nyúlik vissza. Íze ugyanakkor főként a modern konyhaművészetben vetette meg a lábát. Extrém édes íze miatt ugyanis remekül passzol mártásokhoz, de még a különböző szárnyashúsokhoz is: a füge és a húsok a tepsiben, mondhatni, harmóniába kerülnek egymással. Következő receptünk egy egyszerű, fügével sült csirkecomb, amely a maga egyszerűségével lesz igazán nagyszerű fogás.
Omlós pudingos-fügés pite
Ha füge, akkor a desszertek sem maradhatnak ki a sorból. Van az úgy, hogy a füge feldolgozását csak halogatjuk, az pedig szépen lassan túlérik. Nos, a pudingos-fügés pitével szerencsénk van, mivel ehhez a sütihez kifejezetten érett fügeszemekre van szükség. Ezek ugyanis még intenzívebb és édesebb ízűek, a vaníliapudinggal keveredve egy teljesen új desszertvariációt hoznak létre.
Fügegolyó
A fügét, hogyha nem tudod azonnal felhasználni, tekintettel arra, hogy gyorsan romló gyümölcsről van szó, érdemes aszalással tartósítani. Ebből ugyanis az év bármely napján készíthetsz süteményeket, például ízletes fügegolyókat is. Ennek a sütinek a szépsége, hogy dióval és mandulával is feldobhatod, a darált keksz, a méz, a fahéj és a narancs pedig akár még tökéletes karácsonyi desszertté is avanzsálhatja ezt a kis golyóbist, amit még csak sütni sem kell.
Energiagolyó
Maradva az aszalt fügénél, kiváló energiagombócokat is készíthetsz belőle, amelyek szinte bármelyik energiaszelettel bátran felvehetnék a versenyt. Reggeli napindítónak is fogyaszthatod, de akár még edzés után is bekaphatsz egyet-kettőt. A füge mellett a datolya, a mandula és a tökmag teszik még különlegesebbé. A trüffelre emlékeztető energiagolyók pedig szintén nem igényelnek sütést, és akár 15 perc alatt is az asztalra varázsolhatod őket.
Saláta percek alatt
A felsorolásból természetesen egy diétásabb fogást sem hagyhatunk ki, amelyhez csupán egy nagy adag zöldsalátára, pár szem fügére, parmezánforgácsra és egy kis prosciutto sonkára lesz szükség, amit ízlésesen tányérra halmozhatsz, és akár még pár csepp olívaolajjal vagy balzsamecettel is meglocsolhatsz.
Fotók forrása: Getty Images