Így válassz édes, érett görögdinnyét: többféle módszer is létezik rá

görögdinnye4
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az a jó, ha kongó hangot ad a dinnye? Ha hibátlan a külseje? Összeszedtük, mire kell figyelni a tökéletes gyümölcs kiválasztásánál.

Kánikulában mi sem esik jobban az édes, lédús görögdinnyénél, amely kiváló szomjoltó is egyben, hiszen több mint a 90%-a víz. Sajnos azonban minden évben bele lehet futni éretlen, vízízű, inkább savanykás dinnyékbe, amelyek nem felüdülést, csak bosszúságot okoznak.

Ha piacon vagy útszéli árustól veszed a dinnyét, általában meglékelik, hogy meg tudd kóstolni, azonban a szuper- és hipermarketekben nincs erre lehetőség. Mégis mire kell figyelni, ha pénzkidobás nélkül szeretnéd megúszni a dinnyevásárlást?

görögdinnye3

A kocsány

Bár nem mindig hagyják rajta a dinnyén, így nem minden esetben tudsz hagyatkozni rá, a dinnye kocsánya árulkodó jel. Ha elszáradt, barna a színe, akkor biztosan érett, míg a zöld, frissnek ható, keményebb szár éretlen dinnyét takarhat, valószínűleg előbb szedték le, mint kellett volna.

Sárgás, fehéres foltok

Ha a görögdinnyén sárgás foltokat látsz, azok szintén az érettségre utalhatnak. Nincs gond az ilyen foltokkal, sőt, ezek csak azt jelzik, hogy azon a területen érintkezett a dinnye a talajjal. Ha ez a folt nem teljesen fehér, hanem inkább sárgás, sötétebb színű, valószínűleg édes a dinnye.

görögdinnye

Kopogtatás

Bár ez az egyik legnépszerűbb technika, a kongó hang nem feltétlenül az érett dinnyére utal, csak azt jelzi, hogy magas a gyümölcs víztartalma. Ennek inkább akkor van jelentősége, mikor a túlérett dinnyéket szűrnéd ki, ugyanis ha nem kong, tompa hangot ad, kásás a belseje. 

Ütögetés

Nem csak a hangja miatt érdemes ütögetni a dinnyét: ha rezeg a kezünkben, akkor biztosan érett - erről itt írtunk korábban.

görögdinnye2

Szín

A legtöbb helyen félbevágott dinnyét is kaphatsz, sőt, szeletet is, ha nem szeretnél egy egész, 8-10 kilós gyümölcsöt venni. Ekkor szerencsés helyzetben vagy, hiszen a színéből is lehet következtetni az érettségére: az a jó, ha szép vörös. A színéről egyébként egy antioxidáns, a likopin gondoskodik. A félbevágott dinnyének az állagán is látni fogod, hogy mennyire kásás. Ha csíkos görögdinnyét vásárolsz, érdemes megnézni a sávok színét, annál érettebb a gyümölcs, minél inkább elüt egymástól a két árnyalat. 

Repedés

Ha a boltok polcain repedt dinnyét látsz, ne vedd meg, valószínűleg már romlásnak indult. Ha a dinnyéket tűző napon tartják, ráadásul egymás hegyén-hátán, szintén kerüld el őket, az alul találhatók megnyomódhattak, megsérülhettek. 

Ha pedig sikerült kiválasztani a legédesebb görögdinnyét, ezeket a recepteket készítsd el belőle. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük