Gourmand vagy gourmet? Tényleg van különbség, vagy túlgondoljuk?

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha már egy gasztroszájtnál dolgozom, pár fogalmat illene tisztázni, illetve egyáltalán rájönni, hogy tényleg tisztázni kell-e azokat. 

Emlékszem, régebben egy ebédnél anyukámmal vitatkoztam azon, hogy vajon a gourmet és a gourmand miben különbözik egymástól: anyu szerint a gourmand egész egyszerűen zabál, a gourmet pedig kiélvezi az ízeket. Más szóval a gourmand a nagyevő, a gourmet pedig az ínyenc.

Ezen felbuzdulva elkezdtem népnevelni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a magyar nyelvben nem igazán különböztetjük meg a kettőt. Ha ennél a megközelítésnél maradunk, akkor megállapíthatjuk, hogy legyen az gourmet vagy gourmand, az étkezésben mindketten a tökéletes ízélményt keresik. 

Az idegen szavak szótára szerint

Ha felütjük az idegen szavak szótárát, a gourmet szónál a következő áll: ínyenc, az ételek és italok terén kifinomult ízlésű. A gourmand-nál pedig: falánk, nagyétkű, torkos. Olyan ember, aki sokat eszik. 

A magyar köznyelvben azonban mindkettő egyformán használatos, nem teszünk különbséget a kettő között, az ínyenc az ínyenc, nincs miért szétválasztani.

gourmand

A franciák szerint

Az eredeti, francia szóhasználat mást sugall: a nagyevő, pocakos mindent határtalanul habzsoló embereket hívják gourmandnak, míg az ínyenceket gourmet-nek. A francia kifejezések egymástól jóval távolabb állnak, mint a magyarban.

Az ínyenc fogalma

Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, hátha találunk utalást a két szó különbségére a magyar nyelvben is, akkor a Czuczor Gergely - Fogarasi János 1962-es A magyar nyelv szótárában az "ínyencz" szót - ami egyébként a szócikk szerint az "aki az ínyére, vagyis a válogatott finom ételekre s italokra sokat tart" - a gourmand szóval magyarázza, a gourmet-ról említést sem tesz. 

gourmet

Azért az élvezet és az ínyencség a gourmandoknál is megjelenik, lehet, hogy csak az étel élvezetének és mennyiségének mértékében térnek el.

A képkeresőben van köztük különbség

Érdekes, mert miközben fotókat kerestem a cikkhez, azt a felfedezést tettem, hogy amikor a képügynökség keresőjébe beírtam, hogy gourmand, pocakos, hamburgert és egyéb hízlalónak mondott ételeket falatozó emberek fotóit dobta ki a kereső, míg ha a gourmet szóra kerestem rá, elegáns éttermek, gyönyörűen megkomponált fogások, és ezeket élvező, jól öltözött párok fotói jöttek elő. 

Gourmet vs. gourmand a filmvásznon

A zabálás és az étel ízének élvezetének különbségéről Maraco Ferreri: Nagy zabálás című filmje ugrott be elsőnek. A történet szerint négy férfi elvonul egyikük vidéki házába, hogy kielégítsék kifinomult kulináris vágyaikat. A gasztronómiai élvezet állati zabálássá fajul, párhuzamosan a szexuális örömszerzés eldurvulásával. A szereplők konkrétan halálra eszik magukat. 

Ti tesztek különbséget a két szó között? 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük