A hosszú kávé erősebb, mint az eszpresszó? Ettől függ a koffeintartalom

koffeinkávé
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nagyon álmos valaki, általában minél rövidebb kávét iszik, de biztos, hogy ez a legjobb választás a fáradtság leküzdésére?

Elterjedt tévhit, hogy a hosszú kávénak alig van hatása, gyenge, míg egy rövid, fekete eszpresszó vagy risztrettó bivalyerős, bármikor issza az ember, megmenti az elalvástól. Van alapja ennek a kijelentésnek? 

Nem igazán. A tévhit abból ered, hogy sokan a kávé koffeintartalmának mértékét az íz intenzitásával, a kávé testességével állítják párba, és mivel az eszpresszó és risztrettó íze a legerősebb, úgy tűnhet, azok a legjobb ébresztők. Pedig a kávé íze és erőssége között nincs semmi kapcsolat.

Mi a koffein?

A koffein fehér színű, keserű, vízben oldódó kémiai vegyület, mely élénkít és felfrissít. Átlagosan csak 400 milligramm/nap mennyiséget viszünk be belőle, de nagy mennyiségben fogyasztva egészségügyi kockázattal járhat - halálos kimenetele a napi 100 grammnak lenne, de azt tényleg hatalmas dózis idézné csak elő. 

Mitől függ a koffeintartalom?

Elkészítési mód

A koffeintartalom nem a kávé hosszától és ízétől függ, hanem az elkészítési módtól. Mivel a koffein - ahogy az előbb említettük - vízben oldódó anyag, minél hosszabb ideig érintkezik a forró vízzel a kávéőrlemény, annál több koffein oldódik ki belőle. Az eszpresszó - amely elnevezése olaszul azt jelenti, gyors - kb. 25 másodperc alatt fő le, így kevesebb koffeint tartalmaz, mint a több ideig folyó hosszú kávé: előbbi csak 30-50, utóbbi 75-130 milligrammot csészénként.  

A kávé hossza tehát nem fordítottan, éppen egyenesen arányos az erősséggel, vagyis minél rövidebb egy kávé, annál gyengébb, és minél hosszabb, annál több koffeint tartalmaz. 

Néhány helyen "hamis" a hosszú kávé, vagyis egy sima eszpresszót öntenek fel forró vízzel, ebben az esetben természetesen nem lesz több a koffein tartalma, ráadásul az íze sem lesz annyira koncentrált és erős. 

A kávé fajtájától

A koffeintartalom a kávé fajtájától is függ: az Arabica kávénak 1,2-1,8 %-os a koffein tartalma, míg a Robusta a dupláját, 2,4-2,7 % koffeint tartalmaz. Ha utóbbiból készül a kávé, főleg, ha hosszú, figyelni kell a mértékre, akik viszont inkább az élvezeti értéke miatt fogyasztják, Arabicából készült eszpresszóból akár napi 8 csészényit is megihatnak.

A kávéfőzőtől

Az sem mindegy, milyen a kávéfőző - a kotyogós forráspont feletti vízzel dolgozik, ami lassan megy át az őrleményen, a filteres, csöpögtetős főzőben pedig akár percekig ázik a kávé, így mindkettő erősebb feketét főz, mint egy sima kávégép. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük