Ezekre figyelj a húsvéti sonka vásárlásánál: a termék színe is árulkodó
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Krémes, csupa csoki torta: cékla tartja szaftosan a tésztát
Illatos fokhagymás rizs: tökéletes köret húsok mellé
Tárkonyos csirkeleves sajtgombóccal: kiadós és finom
A húsvéti asztal éke a sonka, ez a magyar családok körében régi hagyomány. A beszerzésére azonban érdemes időt szánni, a legjobb, ha megbízható hentestől vásárolod meg.
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor is Jézus feltámadására emlékezünk. Ilyenkor körbevesszük magunkat a szeretteinkkel, együtt köszöntjük a tavaszt.
A húsvéti hagyományok nagyon különlegesek, az ételek is nagy jelentőséggel bírnak. Ilyen a tojás, a bárány, a sárgatúró vagy a sonka. Utóbbi a húsvéti asztal egyik kötelezője, melynek az elkészítése nem nehéz, mégis érheti kellemetlen meglepetés az embert.
Hogy biztosan tökéletes legyen a sonka, már a vásárlásnál figyelmesnek kell lenned, majd az elkészítésére kell koncentrálnod. Ne félj, ehhez is kapsz ötleteket alább, mutatjuk, hogy készül a tökéletes húsvéti sonka.
A régi időkben (hagyományosan készítve), a téli disznóvágást követően a sonkát sózással, füstöléssel és pácolással tartósították, majd húsvétkor, nagyböjtöt követően került az asztalra.
Sokféle sonka közül lehet választani, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A finomságot megbízható hentestől érdemes beszerezni, akitől a tárolást illetően és az elkészítésről is kérhetsz tanácsot. Persze boltokban is bő a választék, igaz, úgy nehezebb eldönteni, hogy a vákuumos vagy a kötözött sonka kerüljön a kosárba.
Amire figyelni kell
- Ha boltban vásárolsz, akkor az első és legfontosabb, hogy figyelmesen áttanulmányozd a címkét, a csomagoláson minden fel van tüntetve. Kiderül, hogy hőkezelt, nyers, füstölt vagy formázott a sonka.
- A címkén az is fel van tüntetve, meddig jó a sonka: ha el van mosódva a dátum, akkor ne tedd a kosárba.
- A csomagoláson a pácolási eljárás és az ár is látható: az olcsóbb, gyorspácolt termék nem veheti fel a versenyt a hagyományos eljárással készült sonkával, amelyet füstöléssel tartósítanak, így tovább eláll.
- Félbevágott sonka esetében egyszerűbb a dolgod, vizsgáld meg a színét. A sötétebb színű valószínűleg hagyományos eljárással készült, de a túl sötét sem jelent jót, nem kizárt, hogy a sonka száraz. A szín alapján ítélve akkor jó a sonka, ha bordós, sötét rózsaszínes, nem látható rajta véraláfutás.
- A fóliázott sonkánál érdemes megnézni, van-e nedvesség a hús körül. Ha túl vizes, akkor nem lesz ízletes.
- Ha sérült a sonka csomagolása, ne vedd meg.
- A sonka tapintása is lényeges. Az a jó, ha van tartása, nem puha. A hagyományos parasztsonka kemény, ez a legfinomabb és a legdrágább is.
- Bőrös sonka esetében fontos, hogy a felülete tiszta legyen, ne legyen rajta szőr.
- Ha igazán ízletes sonkát szeretnél, akkor nyers, keményfán füstölt terméket válassz.
Ha megvan a tökéletes sonka, akkor így készítsd el tökéletesre!
Húsvéti főtt sonka
Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 12 szem fekete szemes bors
- 3 darab babérlevél
Elkészítés:
Ha parasztsonkát vásároltunk, akkor áztassuk hideg vízbe egy éjszakára. Ha gyorspácolt, akkor nem szabad.
Másnap cseréljük a vizet, és tegyük a sonka mellé a megtisztított hagymát, fokhagymagerezdeket, fekete szemes borsot és babérlevelet, majd tegyük fel főni.
A sonka főzési ideje a súlyától függ, ha 1 kilós, akkor 1 órát (vagy picit tovább) ajánlott főzni. Kilónként egy órával érdemes számolni.
Az elkészült sonkát hagyjuk a főzőlében kihűlni, majd utána emeljük ki és szeleteljük fel.
Fotók: Getty Images