A húszszázalékos ecet olyan erős, hogy nem érdemes ételbe tenni, tisztításra viszont remek

ecettisztítás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ételbe vétek, tisztításra viszont ezerféleképpen felhasználható alapanyag a szupererős ételecet.

Anyáinknak nem volt sok választási lehetősége, ha krumplifőzelék savanyítása előtt álltak, mert a boltok polcain csak egyféle ecet volt található, így azt használták. 

A húszszázalékos ételecet, sőt, az az igazság, hogy még a tízszázalékos is annyira elképesztően, rettenetesen savanyú, hogy mindent lemar, az étel saját ízét, minden más fűszer ízét, sőt, a szánkat, a nyelőcsövünket és a gyomrunkat is. Még mindig ott van a polcokon, de már van mellettük rengeteg más, enyhébb erejű ecet a fehér- és vörösborecetektől kezdve a balzsameceteken át egészen a kínai rizsecetig. 

A százalék

Ezek a fogyasztásra, ételízesítésre alkalmas ecetek maximum 5 százalékosak, afölötti savtartalommal rendelkező termékeket nem érdemes ételbe tenni. Olyannyira, hogy külföldön sokfelé így is különböztetik meg ezeket a termékeket: ételecet, illetve tisztítóecet. 

Az ecet olcsó és teljesen természetes, ezért olyanok is bátran használhatják, akik érzékenyek bizonyos tisztítószerekre vagy egyszerűen csak komfortosabban érzik magukat természetes megoldásokkal. 

Az ecet használatának is megvannak a hátrányai, például nem várható el tőle a vízkőoldók és súrolószerek hatóereje, plusz meglehetősen erős, maró szaga van, ami nehezen tompítható. Sokan adnak mellé valamilyen illóolajat, hogy a szagot tompítsák. Ugyanakkor általános tisztításra tökéletesen használható, ha 2:1 arányban vízzel keverve öntjük egy szórófejes flakonba és ezt használjuk a kevésbé koszos felületekre.

Mosás

Gyakran mosunk ki olyan ruhákat, amik tulajdonképpen nem is koszosak, csak viseltük őket, de foltok nincsenek rajtuk. Ilyen mosásoknál felesleges mosószert használni, bőven elég egy kis ecet a mosószer-adagolóba, esetleg egy kevés szódabikarbónával elkeverve. Amikor a mosógép tartálya vagy adagolója elkoszosodik, olyankor is jót tesz egy ecetes mosás.

Nagyon koszos edények

Az egyik legjobb konyhai trükk az odaégett edényeket megmentő ecetes módszer, amelyet itt írtunk le korábban. A legcsúnyábban odaégett zsírréteget is szépen lemarja a fazék aljáról az ecet.

Konyhai kisgépek

Még ha nem is viszolygunk a tisztítószerektől, akkor sem szívesen öntünk vízkőoldót olyan gépbe, aminek tartalmát aztán elfogyasztjuk. Ezért szoktam a vízforralót és más vízkövesedésre hajlamos konyhai kisgépet is inkább ecetes vízzel felönteni, állni hagyni pár órán keresztül, majd alaposan átmosni. 

Amiknek nem tesz jót

Az ecet maró hatását nem minden felület szereti egyformán, például a természetes anyagok, a vas, a márvány vagy a gránit furcsa elváltozásokat produkálhat ecetes tisztítás hatására. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon