Miért ne fogyassz kávét üres gyomorra? Sokan így isszák, de nagyon rosszat tesz

kávé cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bármennyire sem tudjuk elképzelni a reggelt kávé nélkül, ne ez legyen az első dolgunk, miután kinyitottuk a szemünket. Nehéz, de érdemes megfogadni.

Azt hiszem, az egyik legnehezebb ébredésem akkor volt, amikor reggel kibotorkáltam a konyhába és megláttam, hogy elfogyott a kávé. Nagy nehezen elkészültem, de örökkévalóságnak tűnt, amíg a munkahelyemen megihattam az első kávémat. Még mindig éhgyomorra persze. Az emberek nagy részének az ébredés után az az első dolga, hogy teljesen üres gyomorra megigya a kávéját, és csak ezután kezdi el a reggeli készülődést.

A koffeines ital egyáltalán nem egészségtelen, nem is szeretnék senkit sem lebeszélni róla, de a fogyasztásánál egy dolgot fogadjunk meg: együnk egy keveset mielőtt felhörpintjük az első csészével. A kávé a legtöbbször - éhgyomorra - fogyasztott reggeli ital.

Kutatások is bizonyítják, hogy a magas koffeintartalmú ital hatással van az agy működésére, fokozza a sportteljesítményt és a hangulatunkat is javítja. Napi 3 csésze kávé fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, illetve a kettes számú cukorbetegség kialakulását, valamint bizonyos fokú védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen. A kávé tehát nem egészségtelen, csak ne éhgyomorra és persze ne mértéktelenül fogyasszuk. 

kávé ivás 1 belső

A kávé éhgyomorra kifejtett hatásai

A keserű kávé fogyasztásakor több savat termelünk, ami irritálhatja a gyomorfalat és hosszútávon IBS-t, vagyis irritábilis bélszindrómát okozhat. Ha üres gyomorra isszuk meg az első feketénket, akkor megnövekszik a stresszhormonszintünk, ami csontritkuláshoz, magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez is vezethet.

A nagy mennyiségű éhgyomorra történő kávéivás koffeinfüggőséghez is vezethet. A túl sok koffeinbevitel nyugtalansághoz, szorongáshoz, pánikrohamok kialakulásához vezethet, valamint migrénes fejfájást is eredményezhet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon