7 tipp, hogy mindig ragyogjon a konyhád: tüntesd el a bacikat

ktcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A konyha megfelelő higiéniája nagyon fontos, érdemes mindennap tenni azért, hogy ragyogjon, így nem kell a későbbiekben beszáradt zsírfoltokkal bajlódni.

A mindennapi sürgés-forgás nyomot hagy a konyhában. A főzés során keletkezett gőzök, zsírok nem kímélik a konyhabútort és a konyhai eszközöket, épp ezért mindennap érdemes tenni a konyha tisztaságáért.

A napi rendrakás mellett évente néhányszor ajánlott nagytakarítást is végezni, ezt mindig fentről kezdd el egy alapos portalanítással. A konyhabútor tetejét mosd le, áramtalaníts, majd a lámpát is porold le, és szabadulj meg a pókhálóktól. Ami pedig a legfontosabb, ne csak ott suvickolj, ahol a papok táncolnak, nézz be a rejtett zugokba, húzd el a hűtőt, és a mögötte összegyűlt porcicákat is tüntesd el.

ktct7

Tiszta konyhában mindenki jól érzi magát. Nem csak a szépség miatt fontos, hogy ragyogjon, az egészség szempontjából is lényeges. A főzőpulton nyers hússal és zöldséggel dolgozol, ha épp húsklopfolás után nem mosod meg a kezed, és utána nyúlsz a konyhaszekrénybe vagy a hűtőbe, máris baktériumokat szórsz szét, melyek veszélyesek. Ilyen baktériumforrás lehet a vizes konyharuha is. A nedves közeg remek élőhely az E.coli és más penészes baktériumok számára, melyeket senki nem akar az otthonában tudni.

Ha mindennap egy picit teszel érte, és a család tagjait is bevonod a munkába, akkor csillogni-villogni fog a konyha, melyben öröm főzni és enni is. Mutatjuk a tippjeinket.

Főzés közben is ügyelj a rendre

Sütés, főzés során pillanatok alatt termelődik a mosatlan és a szemét. A mamák azt szokták mondani, miközben az egyik kezeddel kavarsz egyet a készülő vacsorán, a másikkal takarítsd le a dolgozópultot. Talán kicsit nehéznek tűnhet, de míg fő az étel, tényleg bőven van időd elmosogatni, eltüntetni mindent, ami az étel készítése közben összejött.

Ne gyűjtsd a mosatlan edényeket

Azokban a háztartásokban, ahol mosogatógép van, könnyebb a helyzet, mert csak belepakol az ember, a többit a masina végzi. Szervezéssel azonban mindent meg lehet oldani. Ebéd vagy vacsora után mindig jelöljétek ki a mosogatásért felelőst. Sokkal jobb úgy ébredni, hogy reggel nem a zsíros, kellemetlen szagú edények fogadnak a konyhában. Ha mégis valamiért kimaradna a mosogatás, érdemes a zsíros tányérokat, evőeszközöket, edényeket beáztatni, mert úgy könnyebb lesz majd a másnapi munka.

Törölgesd át a felületeket

Akár házi szert is keverhetsz, melyet főzés után ráfújsz a dolgozópultra, gáztűzhelyre. Az ilyen szerekkel érdemes a hűtő ajtaját, a konyhaszekrény külső részét vagy a csempéket is áttörölni, így nem marad zsír és baktérium. A hűtő tetejéről se feledkezz meg, heti egyszer legalább töröld le, akár tehetsz is rá valamit, akár egy kis terítőt, így védve a portól.

A törölgetés mellett a belsejére is figyelj. Érdemes heti egyszer a hűtőt kipakolni és áttörölni, majd visszatenni mindent. Így biztos, nem bújik meg benne valamilyen romlott étel, távol tartod a szagokat.

A tűzhelyről se feledkezz meg

Ne csak akkor nézz a tűzhelyre, ha már rászáradt a zsír. Minden használat után szépen takarítsd le, hidd el, nem nagy munka, így biztos nem szárad rá az ételmaradék. Viszont ha ezt kihagyod, utána jöhet az izzasztó, olykor erős vegyszeres súrolás.

A szemetet mindig vidd le

Az összegyűlt szemetet ne tárold a lakásban. Büdös, csúnya látvány, és vonzza a hangyákat vagy más hívatlan vendégeket. A szemetes környékén is törekedj a tisztaságra, heti egyszer mosd el a kukát, dupla zsákot használj és szódabikarbónát. A szódabikarbóna elveszi a kellemetlen szagokat és a hívatlan vendégeket is távol tartja.

A padló is ragyogjon!

Minden este ajánlott felseperni, hogy véletlenül se maradjon morzsa, különben a hangyák megjelenhetnek. A felmosás is fontos, ezt tisztítószerrel végezd, legalább egy héten egyszer.

És amire még érdemes figyelni

Amellett, hogy a dolgozópultot rendszeresen letörlöd, a kisgépekről se feledkezz meg. Mindig csak annyit tárolj kint, amennyire tényleg szükséged van. Használatuk után töröld el őket, ne adj esélyt a ragadós zsírfoltoknak, melyek még a turmixgép oldalára is képesek ráragadni. A fűszer- és kenyértartót is töröld át, a csap, mosogatótálca és lefolyó tisztaságára is ügyelj, illetve az olyan apróságok, mint a konyharuha, mosogatószivacs és vágódeszka se merüljön feledésbe.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük